Antena 3 CNN Externe Europarlamentarii au votat pentru un control mai strict al pesticidelor

Europarlamentarii au votat pentru un control mai strict al pesticidelor

Europarlamentarii au votat pentru un control mai strict al pesticidelor
14 Ian 2009   •   15:01

Parlamentul European a votat pentru întărirea regulilor de folosire a pesticidelor şi pentru interzicerea a cel puţin 22 de substanţe chimice despre care se spune că sunt dăunătoare sănătăţii umane. Regulile urmează a fi aprobate de guvernele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Astfel, noua lege va interzice substanţele ce pot provoca cancer sau afectează reproducerea umană sau hormonii. Conform noilor reglementări, folosirea pesticidelor lângă şcoli, parcuri sau spitale va fi ori interzisă, ori restricţionată puternic. De asemenea, stropirea aeriană va fi şi ea interzisă.
Vor fi introduse zone de tampon pentru protejarea mediului acvatic şi a apei potabile de pesticide.
Măsura este salutată de ecologişti, care avertizau de mult că folosirea chimicalelor provoacă cancer sau infertilitate. De asemenea, ei subliniau că fermierii organici au demonstrat de mult că se pot obţine recolte cu o folosire minimă a pesticidelor.
Europarlamentarul italian Monica Frassoni sublinia că votul ?este o victorie pentru ecologişti, care au au rezistat unei presiuni enorme din partea industriei?.
Legislaţia însă este considerată controversată de unii mai ales datorită faptul că efectele negative ale unor substanţe nu au fost dovedite riguros ştiinţific. Deşi în ultima perioadă tonul acestei legi a mai pierdut din intensitate, unele produse vor dispărea complet de pe piaţă.
În aceste condiţii, fermierii britanici, de exemplu, averitizau că producţia de cartofi s-ar putea înjumătăţi, producţia la cereale va scădea, iar morcovii vor dispărea.
Aplicarea legii şi reducerea producţiei la nivel european va duce cu siguranţă la creşterea preţului la legume şi fructe în anii următori.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close