Antena 3 CNN Externe Europa, zguduită de proteste înainte de venirea iernii

Europa, zguduită de proteste înainte de venirea iernii

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 15:38 06 Oct 2022 Modificat la 15:51 06 Oct 2022
Pensionari
Sursa foto: Antena 3

"Cu creșterile de prețuri, pensia mea se evaporă în primele cinci zile ale lunii!", s-a plâns Georgia Farmakidi, șefa sindicatului pensionarilor de pe insula Rodos, citată de AFP.

Ea a precizat că nu-și va permite să-și încălzească locuința la iarnă.

În fața parlamentului grec, protestatarii au afișat banderole cerând reducerea prețurilor la produsele esențiale și măsuri de protecție a sănătății.

"Suntem la limita sărăciei și foametei, împreună cu soția mea care nu are alte venituri. Ne-au redus pensiile, dar cei care ne guvernează au destui bani să trăiască bine", a spus Alexandros Solomos, un bărbat de 75 de ani, fost muncitor, care adaugă că trăiește dintr-o pensie brută lunară de 640 de euro.

În Grecia, inflația a trecut de 10% începând din aprilie, ajungând la 12,1% în iunie, înainte de a înregistra o ușoară scădere.

Creșterile de prețuri, în special la energie, afectează o populație deja greu pusă la încercare de anii de criză, notează AFP.

Profesorii au ieșit în stradă la Budapesta

Și profesorii din Ungaria au protestat, în aceeași zi, din cauza salariilor mici şi a programului supra-încărcat.

La protestul de la Budapesta, cel mai mare de la începutul noului mandat al premierului Viktor Orban, au luat parte zeci de mii persoane.

S-au alăturat inclusiv elevi și studenți, care au afișat bannere pe care scria: "Suntem alături de profesorii noștri" și "Fără profesori nu există viitor"

Pe parcursul acțiunii de protest, participanții au format un lanț uman, blocând temporar accesul la podul Margareta din centrul capitalei.

Guvernul lui Viktor Orban dă vina pe Uniunea Europeană

Numărul posturilor didactice neocupate în școlile primare și gimnaziale din Ungaria a crescut de la 7.000 în 2014 la 35.000 în 2019, potrivit celor mai recente date oficiale.

Profesorii se plâng că au fost excluși de la primirea ajutoarelor guvernamentale de care au beneficiat alte categorii sociale, precum pensionarii şi medicii, înaintea realegerii premierului Viktor Orban pentru al patrulea mandat consecutiv, în luna aprilie.

Guvernul spune că nu va putea satisface solicitările cadrelor didactice decât atunci când Uniunea Europeană va debloca miliardele de euro destinate relansării economice după pandemie.

Budapesta a primit 5,8 miliarde de euro, dar planul său de cheltuieli nu a fost încă aprobat de Bruxelles din cauza suspiciunilor de corupție.

×
x close