Liderii europeni au vorbit deja despre nevoia de a formula un plan ca răspuns la refugiații din Afganistanul sfâșiat de război, experții spunând că Turcia ar putea să participe din nou la negocieri.
Având în vedere conflictul militar în unele zone ale țării, iar acum schimbarea regimului, cele mai mari două economii ale UE, Franța și Germania, încep negocierile pentru un potențial aflux de refugiați în blocul comunitar.
"Trebuie să anticipăm și să ne protejăm împotriva fluxurilor migratorii neregulate majore", a declarat luni seara președintele francez Emmanuel Macron, promițând să lucreze pentru un „răspuns solid, coordonat și unit” cu alte națiuni europene.
În Germania vecină, retorica a fost similară. Armin Laschet, șeful Uniunii Creștin Democrate și considerat unul dintre favoriți în alegerile de anul acesta, a declarat că „2015 nu ar trebui repetat”.
UE a întâmpinat o criză de refugiați pe scară largă în 2015 și 2016, având în vedere conflictul din Siria.
Imagini surprinse în timpul Crizei Refugiaților din 2015
Peste 1,2 milioane de persoane au solicitat azil în 2015 în UE, potrivit biroului de statistică al regiunii.
Alberto-Horst Neidhardt, analist de politică migrațională la grupul de reflecție EPC din Bruxelles, a declarat marți pentru CNBC că „nu există nicio îndoială” că retorica văzută la Berlin și Paris „sugerează că problema (n.r. refugiaților) va avea un rol central în alegerile germane și poate și în cele franceze. ”
Amintim că pe data de 26 septembrie Germania va alege un nou cancelar, în locul Angelei Merkel, iar Franța va avea alegeri prezidențiale în luna aprilie a anului viitor.
Prima țară intrată în alertă după criza din 2015
Grecia este în alertă după prăbușirea Afganistanului de către talibani, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis convocând miercuri o întâlnire urgentă cu Consiliul guvernamental pentru afaceri externe (KYSEA).
Agenda întâlnirii a fost în mare parte bazată pe discuții despre evoluțiile din Afganistan și planificarea protecției frontierelor înainte de o potențială criză migrațională care ar putea fi exploatată de traficanții de persoane și de actorii politici din regiune.
Potrivit unei declarații guvernamentale, prioritatea rămâne coordonarea pentru întoarcerea în siguranță a persoanelor și a familiilor acestora care au cooperat cu forțele grecești din Afganistan.
Toate eforturile de coordonare vor fi întreprinse sub auspiciile Ministerului Grec de Externe.
Planificarea a fost discutată atât la nivel european și bilateral, cât și la nivel național pentru necesitatea de a proteja frontierele și de a evita o nouă criză umanitară.
Potrivit oficialilor guvernamentali, autoritățile elene sunt mereu în alertă atât la frontierele terestre, cât și maritime, pentru a preveni intrarea ilegală în țară.
Unele estimări plasează numărul refugiaților și al imigranților care vor ieși din criza Afganistanului aproape de 500.000, majoritatea dintre aceștia trebuind să treacă prin Grecia pentru destinații europene precum Germania, Franța și Regatul Unit.