Antena 3 CNN Externe Europa riscă un conflict sângeros în problema Kosovo

Europa riscă un conflict sângeros în problema Kosovo

Europa riscă un conflict sângeros în problema Kosovo
21 Aug 2007   •   17:21

Europa riscă un nou „conflict sângeros” dacă Uniunea Europeană nu va conduce provincia Kosovo către independenţă, a estimat marţi un raport al Grupului Internaţional de Criză (ICG), organizaţie cu sediul la Bruxelle şi susţinută de foşti înalţi responsabili americani. „UE are o bombă cu efect întârziat în propria sa curte. Cu cât mai repede UE, sau majoritatea semnificativă a membrilor săi, se va declara gata să susţină independenţa provinciei Kosovo, cu atât mai mari vor fi şansele de a preveni dezastrul”, a declarat Alexander Anderson, director al ICG pentru Kosovo. Raportul survine într-un moment în care o troică diplomatică a fost însărcinată să găsească o soluţie în problema statutului Kosovo, provincie administrată de ONU după sfârşitul conflictului din 1998-1999.

La sfârşitul misiunii sale, care ar trebui să dureze 120 de zile, troica de mediatori trebuie să prezinte un raport secretarului general al ONU, Ban Ki-moon. Este foarte improbabil ca misiunea diplomatică recent inaugurată a troicii UE, SUA şi Rusia să realizeze un progres notabil, a apreciat ICG. Poziţia albanezilor kosovari - care îşi revendică independenţa, şi cea a sârbilor - care resping acest demers, rămân diametral opuse.

„În ultimă instanţă, UE este cheia”, au afirmat experţii ICG, accentuând faptul că planul mediatorului ONU Martti Ahtisaari privitor la o independenţă a Kosovo sub supraveghere internaţională ar trebui pus în aplicare.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close