La Berlin, Ruprecht Polenz, lider al partidului conservator al cancelarului Angela Merkel, a declarat că Israelul riscă ca, ?gradual, să comită suicid ca stat democtratic dacă nu opreşte construcţia?.
Polenz, care este şi şeful comisiei de externe a parlamentului a mai subliniat că "Israelul trece cu vederea faptul că nici palestinienii şi nici un stat arab nu vor fi de acord cu o soluţie fără Ierusalimul de Est."
Israelul este somat de SUA să oprească colonizarea teritoriilor ocupate pentru a putea relua negocierile de pace dintre palestinieni şi israelieni şi eventuala creare a unui stat palestinian. Israel susţine că nu construieşte noi aşezări, ci are dreptul la noi locuinţe în cadrul celor existente pentru a acoperi creştere naturală a populaţiei.
Ca un semn că premierul Benjamyn Netanyaju îşi îndulceşte tonul au apărut în presă informaţii despre o posibilă intenţie a guvernului de a dărâma unele avanposturi evreieşti care nu au avut aprobate de construcţie.
Pe de altă parte, ministerul francez de Externe l-a convocat pe ambasadorul israelian la Paris, Daniel Shek, pentru a protesta contra unui proiect imobiliar în Ierusalimul de Est, pe care Israelul îl consideră parte a capitalei sale, iar palestinienii îl privesc ca făcând parte dintr-un viitor stat independent.
Israelul a anexat Ierusalimul de Est în urma războiului din Orientul Mijlociu, o iniţiativă care nu a fost recunoscută niciodată la nivel internaţional.
În plus, Suedia, care deţine preşedinţia UE, a cerut Israelului să se abţină de la demolarea caselor din Ierusalimul de Est.
Ierusalimul a devenit punctul central al problemei coloniilor evreieşti după ce oficiali evrei au acuzat SUA că a cerut ambasadorului la Washington ca Israel să suspende planurile de a construi 20 de apartamente în sectorul de est al oraşului.
Statele Unite nu au confirmat niciodată că au cerut acest lucru, dar Netanyahu a respins cererea public.
Antena3.ro