În Franţa şi alte ţări din Vestul Europei, situaţia începe să revină la normal, după furtuna violentă, care a făcut cel puţin 62 de victime la sfârşitul săptămânii trecute. Vremea rea a făcut pagube, dar nu şi victime, în alte regiuni ale globului.
Câteva localităţi din sud-vestul Franţei, de obicei foarte apreciate de turişti, erau încă şi luni parţial inundate după puternica furtună care a abătut valuri uriaşe asupra ţărmului. Peste 200.000 de locuinţe continuă să fie lipsite de energie electrică. În zonele din care apele s-au retras, localnicii sunt îngroziţi de amploarea dezastrului.
Numai în Franţa, furtuna a făcut peste 50 de victime. Unele au fost surprinse în somn de apele mării. Localnicii dau vina pe digurile de protecţie insuficient de solide.
Ploile torenţiale au făcut prăpăd şi dincolo de Atlantic, în oraşul brazilian Campo Grande. Autorităţile au decretat starea de urgenţă după furtuna considerată cea mai puternică din ultimii 50 de ani. Automobiliştii surprinşi de năvala apelor abia au reuşit să scape cu viaţă.
Mai multe şosele şi chiar clădiri s-au surpat sub asaltul torenţilor de apă şi noroi. Meteorologii susţin că, în numai o oră, a plouat cât în două săptămâni.
În Letonia, cea mai grea iarnă din ultimul secol este pe sfârşite, dar încă le mai dă bătăi de cap localnicilor. Topirea zăpezii a acoperit cu bălţi uriaşe străzile din Riga. Cei ce au de câştigat sunt comercianţii de cizme de cauciuc, ajunse peste noapte la modă.
În acelaşi timp, pompierii supraveghează zeci de clădiri ale căror acoperişuri ar putea ceda sub greutatea zăpezii. În ultimele zile, 14 oameni au fost răniţi de ţurţuri sau blocuri de gheaţă căzute de pe acoperişuri.
Antena 3