Antena 3 CNN Externe Europa a depăşit criza. Uniunea Europeană are Tratat de Reformă

Europa a depăşit criza. Uniunea Europeană are Tratat de Reformă

1 minut de citit Publicat la 08:27 19 Oct 2007 Modificat la 08:27 19 Oct 2007
Europa a depăşit criza. Uniunea Europeană are Tratat de Reformă
Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au aprobat, joi noapte la Lisabona, noul Tratat de Reformă a instituţiilor europene. Asta după ce, în prealabil, au soluţionat ultimele obiecţii ale Poloniei şi Italiei. Tratatul înlocuieşte Constituţia europeană, respinsă prin referendum în 2005 de Franţa şi Olanda. Documentul va fi semnat oficial pe 13 decembrie, tot la Lisabona. Summitul Uniunii continuă şi vineri, cu discuţii pe teme economice. Liderii europeni se pregăteau să petreacă toată noaptea la negocieri, înainte de a aproba forma definitivă a Tratatului de Reformă. Acordul a fost, totuşi, încheiat la mai puţin de o oră după miezul nopţii.

Cel mai serios obstacol era dorinţa Poloniei de a putea bloca temporar deciziile Consiliului European cu care nu va fi de acord. Clauza nu a fost inclusă în tratatul propriu-zis, ci într-o anexă care nu va putea fi, însă, modificată decât cu acordul tuturor membrilor. Polonia a mai primit şi un post de avocat general la Curtea Europeană de Justiţie, astfel că preşedintele Lech Kaczynski a putut declara că ?a obţinut tot ce a dorit?.

Şi mai uşor s-a rezolvat obiecţia Italiei, care contesta noua repartizare pe ţări a mandatelor din Parlamentul European. Italienii s-au mulţumit cu doar un loc de deputat în plus. ?Uniunea Europeană a depăşit criza instituţională şi este gata să înfrunte sfidările viitorului", a anunţat premierul portughez Jose Socrates, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii. Noul tratat este menit să adapteze instituţiile Uniunii la creşterea numărului membrilor, după aderarea ţărilor est-europene.

După semnarea oficială, documentul va trebui ratificat de cei 27 de membri. Procesul se poate dovedi dificil mai ales în Marea Britanie, unde opoziţia face presiuni pentru un referendum al cărui rezultat ar fi incert. România a fost reprezentată la summit de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a folosit prilejul pentru a decora un deputat portughez cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios, în grad de comandor.

Distincţia răsplăteşte sprijinul deputatului pentru aderarea României la Uniune. Preşedintele Băsescu a participat şi la reuniunea liderilor din Partidul Popular European, unde invitaţii de onoare au fost preşedintele şi viitorul premier al Ucrainei, Viktor Iuşcenko şi Iulia Timoşenko.

Antena 3

×
x close