Cîțu a devenit ținta unor critici intense pe fondul eșecului campaniei de vaccinare, în condițiile în care doar Bulgaria este în urma României la acest capitol,între țările UE, arată Euronews, indicând că numărul voturilor în favoarea moțiunii de cenzură a PSD, 281, l-a depășit cu mult pe cel minim necesar, 234.
Euronews amintește și faptul că moțiunea depusă de AUR împreună cu USR a fost blocată în Parlament.
Căderea cabinetului Cîțu vine la o lună după ce fostul premier l-a destituit pe ministrul justiției, Stelian Ion, în data de 2 septembrie, gest care a dus la plecarea USR din guvern.
"Florin Cîțu a fost destituit din cauza reformelor pe care le-a blocat în ultimele luni, din cauza eșecului campaniei de vaccinare, din cauză că a folosit banii și funcțiile publice pentru a cumpăra voturi la Congresul PNL", se spune într-o declarație USR citată de postul pan-european.
Euronews amintește și de cele trei incendii din spitalele din Piatra Neamț, București și Constanța, care au survenit în decurs de mai puțin de un an, și care s-au soldat cu zeci de victime.
Cîțu poate rămâne premier interimar timp de 45 de zile, timp în care președintele Klaus Iohannis se consultă cu partidele parlamentare pentru un succesor.
Euronews îl numește pe președintele Klaus Iohannis "cel mai important aliat al lui Cîțu" și îi atribuie în șefului statului calitatea de membru PNL.
Autorul articolului mai remarcă faptul că Iohannis îl poate nominaliza din nou pe Cîțu pentru Palatul Victoria însă "probabil" opoziția va fi ostilă unei astfel de nominalizări.
Euronews conchide că principalele partide, PNL, PSD și USR vor ajunge, probabil, la un compromis, deoarece nu vor alegeri anticipate în condițiile valului patru al pandemiei, deja problematic, și cu încrederea populației în guvern la un minim istoric.
Postul pan-european arată că AUR, pe care îl cataloghează drept partid de extremă-dreapta, este singura formațiune care ar înclina spre alegeri anticipate.
Liderul său, George Simion, a declarat luni pentru Euronews că, în cazul unui scrutin parlamentar anticipat, se așteaptă să obțină mai multe mandate legislative decât cele 40 deținute în prezent.