România riscă, de aceea, un proces la Curtea Europeană de Justiţie pentru care 'despăgubirile vor fi plătite de cetăţenii români şi nu de către firmele importatoare de autoturisme', a avertizat ea, în plenul Parlamentului European, adăugând că 'aceste situaţii sunt anormale'. În opinia Monicăi Iacob-Ridzi, taxa de primă înmatriculare auto este 'injustă şi nu se regăseşte în spiritul european', dar, cu toate acestea, afectează milioane de cetăţeni.
'Sub pretextul că apără mediul înconjurător sau că protejează locuri de muncă, anumite guverne din Uniunea Europeană au impus o taxă discriminatorie de primă înmatriculare la importul autovehiculelor second hand. Comisia şi Curtea Europeană de Justiţie au arătat, în repetate rânduri, că aceste taxe încalcă Articolul 90 din Tratat. După ce au fost declarate incompatibile cu dreptul comunitar, taxele din Polonia şi Ungaria trebuie rambursate cetăţenilor.
Problematice sunt însă două aspecte: un număr mic de oameni îşi pot permite un proces cu statul (în Ungaria numai 3% dintre păgubiţi au mers în instanţă); în al doilea rând, statul returnează banii fără a plăti dobânzi sau penalităţi', a menţionat deputatul PD pentru a-şi susţine punctul de vedere. Monica Iacob-Ridzi şi-a prezentat solicitarea în şedinţa de deschidere a sesiunii plenare a legislativului european, la punctul rezervat exprimării de opinii politice.
Sursa: Rompres