Plângerea statului baltic vine după ce Interpolul a publicat o notă despre Eerik Kross, un politician local, candidat la postul de primar, considerat responsabil pentru detrunarea unui vas rusesc, Arctic Sea, în apele suedeze, în 2009.
Cu toate acestea, ministrul de Interne din Estonia, Ken-Marti Vaher, susţine că dovezile împotriva lui Kross, care au fost deja examinate şi respinse de o echipă de investigaţie comună a statelor din UE, nu sunt suficiente pentru a suspecta că politicianul a fost implicat în evenimentele de acum patru ani.
Nota Interpolului a apărut săptămâna trecută, cu puţine zile înainte de alegerile pentru primăria din Tallinn, în care Kross, un personaj care nu este privit cu ochi buni de Moscova, a candidat împotriva lui Edgar Savisaar, care a făcut carieră din susţinerea intereselor etnicilor ruşi care s-au mutat în Estonia în perioada sovietică.
Nu a fost nevoie de prea mult timp pentru ca presa favorabilă lui Savisaar să preia nota Interoplului şi să o folosească în scop electoral împotriva lui Kross.
În cele din urmă, Savisaar a câştigat alegerile şi nimeni nu a contestat rezultatele alegerilor.
Cu toate acestea, Ken-Marti Vaher consideră că rolul jucat de Interpol este inacceptabil şi a anunţat un protest faţă de acţiunea agenţiei, care „este în mod evident motivată politic”.
Contactat de EU Observer, un oficial guvernamental din Estonia a precizat că „la acest moment, este dificil de speculat asupra viitorilor paşi pe care îi vom face” în această privinţă.
În acelaşi timp, Interpol a refuzat să comenteze pe marginea subiectului.
Deşi ţările din interiorul Uniunii Europene compătimesc Estonia pentru situaţia în care se află, sunt puţine lucruri care se pot face în această privinţă.
Interpol, care sediul în Franţa, la Lyon, este un grup interguvernamental care nu depinde de nicio supraveghere politică sau judiciară.
Echivalentul său din UE, Europol, cu sediul la Haga, este îngrijorat că Interpolul paote fi folosit în scopuri politice, însă oficialii săi se feresc să discute deschis despre acest lucru, de teamă ca relaţiile de cooperare dintre cele două agenţii să nu aibă de suferit.
În ciuda tăcerii oficialilor, acuzaţiile la adresa Interpolului afectează reputaţia agenţiei.
Kross, cunoscut pentru sentimentele sale împotriva Moscovei, a contribuit la aderarea Estoniei la NATO şi şi-a făcut publică susţinerea pentru Georgia în timpul războiului din 2008.
După acuzaţiile la adresa, Kross a răspuns prin intermediul site-ului său: „Cum este posibil ca o organizaţie internaţională respectată să ofere Rusiei şi altor state nedemocratice un instrument pentru violarea drepturilor omului şi pentru amestecul în problemele interne ale altor ţări?”.