Antena 3 CNN Externe Estimare: Ucraina va fi împărţită în două, la un referendum pentru oficializarea limbii ruse

Estimare: Ucraina va fi împărţită în două, la un referendum pentru oficializarea limbii ruse

Estimare: Ucraina va fi împărţită în două, la un referendum pentru oficializarea limbii ruse
24 Feb 2010   •   20:41

Un referendum naţional pentru ca limba rusă de devină a doua limbă oficială în Ucraina va împărţi ţara, astfel ca fiecare regiune să poată decide singură, aprecia un parlamentar al Partidului Regiunilor.
"Nu sunt de mult timp, dar pot spune cu siguranţă că fiecare din alegeri a divizat ţara, iar organizarea unui referendum asupra chestiunii limbii- vă imaginaţi care va fi rezultatul," arăta Vadim Kolesnicenko, estimând un alt procent 50-50%.
"Cum puterm vorbi despre un stat unit, despre unitatea intereselor noastre comune de a crea o societate unificată?" arăta preşedintele organizaţiei nonguvernamentale Rusia-Ucraina.
Liderul Partidului Regiunilor Viktor Ianukovici a primit aproape 50 procente din voutir la ultimele alegeri prezidenţiale. Cu toate aceste, majoritatea sprijinului său vine din regiunea vorbitoare de limbă rusă din Estul Ucrainei, în timp ce fostul preşedinte şi rival Viktor Iuşcenko ar mai mulţi susţinători în partea de Vest. Iuşcenko a ales o cale pro-occidentală ca preşedinte, după ce s-a aflat pe poziţii contrare cu Moscova, iar succesorul său-Ianuckovici, care preia funcţia joi, este aşteptat să revină la relaţii mai apropiate de Rusia.

Kolesnicenko arăta că în perspectiva unei noi divizări va fi introdusă o politică mai tolerantă li echilibrată precum Carta Europeană pentru Limbi minoritare sau regionale, în care fiecare regiune va avea posibilitatea să apere dreptul de a apăra folosirea unei limbi regionale.

Ianukovici a vorbit adesea despre limba rusă şi arăta că fiecare regiune în care majoritatea vorbeşte rusa va avea posibilitatea să vorbească în această limbă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ucraina
Cele mai noi știri
Parteneri
x close