Conform rezultatelor anunţate după numărarea a 41 la sută din buletinele de vot, Nikolici a obţinut 50,21 la sută. Contracandidatul său, preşedintele în exerciţiu Boris Tadici, a primit 46,77 la sută din voturi.
Tadici şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidenţiale de duminică încă înainte de anunţarea rezultatelor oficiale. "Îl felicit pentru victoria sa meritată. Îi urez succes", a declarat Tadici.
La rândul său, Nikolici a dat asigurări la rândul său că ţara sa îşi va menţine calea europeană. "Serbia îşi va menţine calea europeană (...). Acest scrutin nu a fost despre cine va conduce Serbia către Uniunea Europeană (UE), ci despre cine va soluţiona problemele economice create de Partidul Democratic (DS)".
"Este un seism electoral, rezultate total neaşteptate", a precizat analistul politic Slobodan Antonici, făcând aluzie la sondajele care preconizau victoria netă a lui Tadici.
Cine este Tomislav Nikolici
Tomisalav Nikolici este liderul principalei forţe a opoziţiei şi a fost ales duminică preşedinte al Serbiei. Cunoscut ca "groparul", după ce s-a aflat la conducerea unui cimitir, Tomisalav Nikolici este un fost ultranaţionalist care, fără să abandoneze retorica populistă, s-a reorientat complet propovăduind integrarea europeană, informează AFP.
Nikolici s-a născut în februarie 1952 la Kragujevac, la aproximativ 100 de kilometri sud de Belgrad. Formarea sa academică a făcut obiectul unui scandal în timpul campaniei electorale. Stăpânirea unei diplome universitare în domeniului ştiinţelor economice i-a fost pusă la îndoială de către opozanţi.
Nikolici a fost, timp de mai mulţi ani, braţul drept al ultranaţionalistului Vojislav Seselj în cadrul Partidului Radical Sârb (SRS). În 2008, el şi-a format prorpiul partid, Partidul Sârb al Progresului (SNS).
Cu o statură impunătoare, părul grizonant şi o faţă puţin expresivă, Nikolici pare, de cele mai multe ori, încruntat, iar felul în care zâmbeşte pe afişe pare forţat.
El este cunoscut pentru declaraţiile directe. În cursul unei intervenţii în Parlament, acesta a declarat că Serbia ar face mai bine să fie "o provincie rusă" decât să adere la UE.
Ulterior, el şi-a schimbat discursul, afirmând că UE este importantă pentru relansarea economiei sârbe.
Linia de care nu trece însă rămâne independenţa proclamată în 2008 a Kosovo, pe care Serbia refuză să o recunoască.
Nikolici a obţinut capital electoral pe seama nemulţumirii compatrioţilor săi, afectaţi de situaţia economică degradată, pentru care dă vina pe puterea în exerciţiu.