Antena 3 CNN Externe Erupție puternică a vulcanului Etna. Aeroportul din Catania a fost închis. A erupt și vulcanul de pe insula Stromboli

Erupție puternică a vulcanului Etna. Aeroportul din Catania a fost închis. A erupt și vulcanul de pe insula Stromboli

profimedia-0887275431
Eruptie a vulcanului Etna. Foto: Profimedia Images
de Robert Kiss    |    05 Iul 2024   •   13:15

Aeroportul din Catania, Sicilia, a anunţat vineri închiderea sa din cauza unei erupţii a vulcanului Etna, cel mai mare vulcan activ din Europa, cenuşa expulzată în urma erupţiei răspândindu-se în spaţiul aerian. Totodată, activitatea vulcanică de pe insula italiană Stromboli (sud) a determinat autorităţile să ridice joi nivelul de alertă de la portocaliu la roşu (cel mai înalt), informează vineri DPA, potrivit Agerpres.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

„Pista este inutilizabilă din cauza unor căderi masive de cenuşă vulcanică. Prin urmare, sosirile şi plecările sunt suspendate", a anunţat compania care gestionează aeroportul din Catania, într-un comunicat.

Zborurile ar urma să fie reluate la ora locală 15:00 (13:00 GMT), a estimat compania.

Cu o altitudine de 3.324 de metri, Etna a intrat în erupţie frecvent în ultimii 500.000 de ani. În ultimele zile, craterul său central a expulzat fluxuri de lavă şi nori de cenuşă care au afectat aeroportul din Catania, situat în aval.

Coloanele de cenuşă au atins o înălţime de 4,5 kilometri, a indicat Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) joi pe reţeaua socială X.

Imaginile publicate pe reţelele sociale vineri arată străzile din centrul Cataniei acoperite de straturi groase de cenuşă neagră, care au provocat încetiniri ale traficului.

Autorităţile italiene au emis, de asemenea, o alertă roşie pentru un alt vulcan, Stromboli, care domină insula cu acelaşi nume din Insulele Eoliene (în nordul Siciliei), a cărui erupţie a generat nori importanţi de cenuşă.

Milioane de pasageri tranzitează anual Aeroportul Internaţional din Catania, care deserveşte partea estică a Siciliei, una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Italia.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close