Un vulcan din Islanda a devenit obiectiv turistic, de când şi-a reluat activitatea, după două secole de adormire. Spectacolul erupţiei, în mijlocul gheţurilor, îi atrage atât pe vulcanologi, cât şi pe turiştii obişnuiţi. Fenomenul l-a inspirat şi pe un bucătar islandez care a gătit delicatese culinare pe lavă fierbinte.
Vulcanul îngheţat a revenit pe neaşteptate la viaţă la 21 martie, după o pauză de 200 de ani. Nimeni nu a avut de suferit în urma erupţiei, care continuă şi astăzi. Ca măsură de precauţie, zborul avioanelor a fost interzis în zonă, iar 450 de localnici au fost evacuaţi. Fascinantul spectacol a atras, în schimb, o mulţime de curioşi şi, în primul rând, pe cercetătorii vulcanilor, încântaţi de fenomene greu de descifrat pentru oamenii de rând.
Potrivit cercetătorilor, erupţia nu pune pe nimeni în pericol, dar situaţia s-ar putea schimba dacă va reintra în activitate un alt vulcan vecin, mai mare. Aşa că prudenţa se impune.
Riscurile nu au împiedicat un bucătar de prestigiu din Reykjavik să pună la cale un dineu preparat, efectiv, pe vulcan. Meniul a cuprins supă de homar, homar flambat şi peşte în sos de ceapă, toate coapte sau fripte pe lava încinsă. Deşi afară erau minus 30 de grade, în preajma erupţiei atmosfera a fost chiar plăcută. Dineul i-a costat pe cei doi meseni 500 de dolari, inclusiv transportul cu elicopterul, dar câţiva turişti norocoşi, aflaţi în zonă, s-au ales, pe gratis, cu resturile de la masă.
Antena 3