Antena 3 CNN Externe Erdogan: Protestele au afectat economia Turciei. Perspectivele privind aderarea la UE. tot mai incerte

Erdogan: Protestele au afectat economia Turciei. Perspectivele privind aderarea la UE. tot mai incerte

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 14:33 23 Iun 2013 Modificat la 14:33 23 Iun 2013
Erdogan: Protestele au afectat economia Turciei. Perspectivele privind aderarea la UE. tot mai incerte
Foto: Intact Images/EPA
Protestele care au avut loc în Turcia au afectat economia statului, a declarat premierul turc Recep Tayyip Erdogan, adresându-se miilor de simpatizanţi ai săi care s-au adunat sâmbătă în sprijinul partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, de guvernământ) în oraşul Samsun, relatează agenţia rusă de presă Itar-Tass, potrivit Agerpres.
 
Până acum, acţiuni în sprijinul partidului de guvernământ au avut loc Ankara, Istanbul şi Kayseri. 
 
"Cine a avut de câştigat în urma acestor proteste? Lobby-ul financiar. Şi cine a avut de pierdut? Economia Turciei. Acelaşi joc se derulează acum în Brazilia. Este vorba de aceeaşi capcană, întinsă în acelaşi scop", a afirmat Erdogan. 
 
Vorbind de "lobby financiar", premierul turc îi are în vedere mai ales pe marii jucători de pe bursă implicaţi în tranzacţionarea de valute care mizează pe diferenţele dintre ratele dobânzii în diferite ţări. Scăderea bruscă a cotaţiilor la Bursa de valori din Istanbul în timpul recentelor manifestaţii de protest este atribuită tocmai acestui "lobby al dobânzilor". 
 
Evocând acuzaţiile privind caracterul antidemocratic al politicii guvernului turc, premierul Erdogan a afirmat că "niciodată înainte în Turcia nu a fost aşa de multă libertate ca acum". "Nimeni nu dictează oamenilor cu ce să se îmbrace, ce să mănânce sau să bea", a spus el. În ceea ce priveşte acţiunile poliţiei, pe care protestatarii le califică drept excesive, şeful executivului turc a declarat că "poliţia a respectat obligaţiile care îi revin". 
 
Modul în care a acţionat poliţia turcă în dispersarea manifestanţilor a suscitat critici într-o serie de ţări, inclusiv în Germania. Cancelarul Angela Merkel a catalogat acţiunile autorităţilor turce drept "disproporţionate" şi a exprimat "un anume scepticism" cu privire la perspectivele de aderare a Turciei la Uniunea Europeană. 
 
La Ankara, declaraţia cancelarului german a generat critici şi apeluri ca Merkel să acorde atenţie acţiunilor poliţiei din ţara sa şi să nu se amestece în afacerile interne ale Turciei. 

Mii de protestatari au invadat din nou Piaţa Taksim şi Ankara. Câţiva manifestanţi au fost snopiţi în bătaie cu bastoanele
 
Cel puţin 22 de persoane suspectate de implicare în violentele proteste antiguvernamentale din Turcia au fost puse sub acuzare, sâmbătă, şi plasate în arest preventiv.

Bilanţul violenţelor din Turcia este de patru morţi şi aproximativ 7.800 de răniţi. 

Protestele antiguvernamentale au izbucnit în 31 mai, la Istanbul, degenerând dintr-o manifestaţie de protest contra intenţiei guvernului de a construi un obiectiv (iniţial a fost vorba de un mall, apoi de o moschee) în parcul Gezi. 

Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. De curând, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.

 

×
x close