Antena 3 CNN Externe Ce vrea Erdogan de la NATO, după ce Suedia și Finlanda au depus cererile de aderare

Ce vrea Erdogan de la NATO, după ce Suedia și Finlanda au depus cererile de aderare

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 14:47 18 Mai 2022 Modificat la 14:54 18 Mai 2022
Recep Tayyip Erdo?an
Recep Erdogan, președintele Turciei, infectat cu COVID-19 după o vizită în Ucraina Sursa foto: Hepta.ro

Într-un discurs adresat, miercuri, parlamentarilor din partidul său de guvernământ, AKP, el și-a repetat mesajul conform căruia "delegațiile Suediei și Finlandei nu ar trebui să se deranjeze" să vină în Turcia pentru a discuta îngrijorările guvernului de la Ankara.

Potrivit președintelui turc, Suedia nu ar trebui să se aștepte ca Ankara să aprobe aderarea acestei țări la NATO fără a-i returna în prealabil Turciei pe "teroriști".

Turcia acuză cele două națiuni nordice că găzduiesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație pe care Ankara o consideră teroristă.

De asemenea, în Suedia și Finlanda și-ar fi găsit adăpost adepții lui Fethullah Gulen, un opozant al lui Erdogan care trăiește în SUA și pe care pe care regimul președintelui turc îl acuză că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016.

Potrivit agenției oficiale de știri din Turcia, atât Finlanda, cât și Suedia au respins zeci de cereri de extrădare a militanților kurzi formulate de guvernul de la Ankara. 

Fără sprijinul tuturor membrilor NATO, Suedia și Finlanda nu se pot alătura alianței militare, deși președintele american Joe Biden și-a exprimat încrederea că se poate ajunge la un consens.

Suedia și Finlanda au depus cererile de aderare la NATO

Finlanda și Suedia au solicitat oficial, miercuri, să se alăture Alianței militare Nord-Atlantice, NATO, într-o ceremonie desfășurată la sediul din Bruxelles al organizației.

Este o decizie stimulată de invazia Rusiei în Ucraina iar unele voci optimiste anticipează că procesul de aderare, ce trebuie validat la summit-ul din vară, de la Madrid, va fi unul scurt.

Suedia și Finlanda au fost neutre de-a lungul Războiului Rece.

Opțiunea lor pro-NATO este una dintre cele mai semnificative schimbări în arhitectura de securitate a Europei în ultimii zeci de ani.

"Este un moment istoric, de care trebuie să-l profităm. Salut cu căldură cererile Finlandei și Suediei de a adera la NATO. Sunteți cei mai apropiați parteneri ai noștri, iar apartenența dumneavoastră la NATO va crește securitatea noastră comună", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la ceremonia în care ambasadorii suedez și finlandez au înmânat documentele de aderare.

×
x close