Antena 3 CNN Externe Erdogan dezvăluie de ce a blocat accesul la Instagram în Turcia: „E un fascism digital”

Erdogan dezvăluie de ce a blocat accesul la Instagram în Turcia: „E un fascism digital”

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan a denunţat „fascismul” reţelelor sociale, care nu pot „să tolereze nici măcar fotografiile martirilor palestinieni”. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    05 Aug 2024   •   17:19

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a denunţat luni „fascismul” reţelelor sociale, care nu pot „să tolereze nici măcar fotografiile martirilor palestinieni”, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În a patra zi de blocare a accesului la platforma Instagram, şeful statului turc a părut să confirme motivaţiile politice aflate în spatele acestei decizii rămase neexplicate.

„Ne confruntăm cu un fascism digital care nu poate tolera nici măcar fotografiile martirilor palestinieni fără a le interzice imediat”, a spus el într-o întâlnire cu membri ai partidului său la Ankara.

Potrivit lui Erdogan, platformele online respectă „regulile în America şi Europa, dar ele le neglijează în mod conştient atunci când este vorba despre a lupta contra delictelor de conţinut în Turcia”.

Turcia a blocat accesul la Instagram

Turcia blochează începând de vineri accesul la platforma Instagram.

Decizia a fost anunţată vineri dimineaţă de Autoritatea turcă pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţii (BTK), fără explicaţii, şi a survenit după ce o oficialitate turcă a acuzat Instagram de blocarea postărilor cu mesaje de condoleanţe în urma asasinării la Teheran a lui Ismail Haniyeh, liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Iranul şi Hamas au acuzat Israelul că s-a aflat la originea loviturii care l-a ţintit pe Ismail Haniyeh, la câteva ore după ce acesta participase la ceremonia de preluare a mandatului noului preşedinte iranian.

Turcia se plasează pe poziţia a 5-a în lume ca număr de utilizatori ai Instagram, cu peste 57 de milioane de utilizatori, după India, SUA, Brazilia şi Indonezia, conform platformei Statista. 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close