Antena 3 CNN Externe Epoca petrolului se încheie. Giganţii planetei luptă pentru O NOUĂ RESURSĂ

Epoca petrolului se încheie. Giganţii planetei luptă pentru O NOUĂ RESURSĂ

1 minut de citit Publicat la 17:31 01 Dec 2013 Modificat la 17:31 01 Dec 2013
Epoca petrolului se încheie. Giganţii planetei luptă pentru O NOUĂ RESURSĂ
Foto: trekearth.com
Electricite de France (EDF) şi GDF Suez, cele mai mari companii de utilizăţi din Franţa, au prezentat oferte guvernului de la Paris într-o licitaţie de 3,5 miliarde euro pentru construcţia a două parcuri eoliene offshore cu o capacitate de 500 MW fiecare, transmite Bloomberg, conform Mediafax.
Instalaţiile vor fi amplasate în nord-vestul Franţei, iar Comisia de Reglementare în domeniul Energiei are patru luni la dispoziţie pentru a studia ofertele şi a transmite guvernului o opinie.
În luna martie, guvernul francez a lansat cea de-a doua licitaţie pentru dezvoltarea de proiecte de energie eoliană offshore. Guvernul a prezentat planuri pentru instalarea de centrale eoliene sau hidro cu o capacitate totală de 6.000 MW în largul coastelor.
Statul speră să genereze investiţii de aproximativ 3,5 miliarde euro prin această licitaţie. Franţa nu are în prezent centrale eoliene offshore.
Prima licitaţie a avut loc anul trecut şi a vizat construcţia de centrale eoliene în parcuri offshore cu o capacitate totală de 2.000 MW. Un consorţiu condus de compania de stat EDF şi grupul Alstom au câştigat atunci contracte pentru trei proiecte, iar grupul spaniol Iberdrola, asociat cu producătorul francez de reactoare nucleare Areva, l-au obţinut pe cel de-al patrulea.
GDF Suez conduce un consorţiu din care mai fac parte EDF Renovaveis, Neon Marine şi Areva, iar oferta acestor companii propune un nou tip de turbină dezvoltată de Areva, mai mare, cu o capacitate de 8 MW. Companiile susţin că noul model de turbină va reduce costurile de producţie a electricităţii, inclusiv costurile de instalare şi operare, din moment ce vor fi necesare mai puţine unităţi.
EDF a licitat în consorţiu cu grupul Alstom şi Wpd Offshore şi propune un model de turbină eoliană produs de Alstom, de 6 MW.
Consorţiul condus de GDF promite că turbinele vor fi operaţionale începând din 2021, în timp ce termenul înaintat de EDF este 2023. Atât Areva, cât şi Alstom promit că vor construi fabrici în Franţa pentru a produce pe plan local turbinele.
GDF a pierdut anul trecut prima rundă a licitaţiilor pentru proiecte de energie regenerabilă, guvernul francez considerând că oferta grupului a fost prea costisitoare.
Aproximativ 16% din producţia de energie de anul trecut a Franţei a provenit din surse regenerabile, majoritatea hidrocentrale, potrivit EDF. Guvernul a stabilit o ţintă de 23% până la sfârşitul deceniului.
 

×
x close