714 euro, şapte zile de relaxare, la Hotel Melia Grand Hermitage, de cinci stele, în staţiunea Nisipurile de Aur, Bulgaria: aceasta este oferta pe care au plătit-o E.B. şi T.B., soţ şi soţie, din Bacău, pentru ei doi şi copilul lor, o fetiţă de 1 an şi 11 luni. Au plecat în călătorie cu încă opt familii, care şi ele aveau copii, din diferite oraşe ale României. Din păcate, sejurul le-a fost presărat de o boală, pe care mama şi copilul din Bacău le-au contactat şi care s-a răspândit şi asupra celorlalte mame şi copii din celelalte familii. Diagnosticul medicului de la hotel a fost enterocolită, iar după tratamentul recomandat de acesta, mamele şi copiii s-au simţit mai rău. Au plecat din Bulgaria în a şasea zi de concediu, deşi plătiseră pentru un sejur.
Pe 1 iulie, familia din Bacău a plecat spre Nisipurile de Aur, una dintre staţiunile cele mai populare de pe litoralul bulgăresc şi s-a cazat la Hotel Melia Grand Hermitage, cel mai luxos hotel din staţiune. Au luat cu ei şi alţi prieteni, mai multe familii, fiecare cu câte un copil. A doua zi după ce au ajuns în staţiune, fetiţa familiei din Bacău a început să vomite şi să se simtă rău.
?Vomita chiar şi de zece ori într-o noapte, avea febră, frisoane şi scaun moale. Am apelat la medicul hotelului, care a diagnosticat-o pe fetiţa noastră cu gastroenterită, o formă gravă de enterocolită (afecţiune a tractului digestiv ? n.r.) şi i-a prescris nişte antibiotice, dar după ce le-a luat, s-a simţit mai rău. Atunci am sunat la medicul pediatru din România şi am urmat tratamentul lui?, povesteşte pentru Antena3.ro T.B., tatăl fetiţei de 1 an şi 11 luni.
A doua zi, virusul a ajuns şi la celelalte familii
Culmea a fost că a doua zi după ce copilul familiei din Bacău s-a îmbolnăvit, boala a ajuns şi la mama lui, soţia lui T.B., dar şi la ceilalţi copii şi celelalte mame din cele opt familii care erau cazate la acelaşi hotel de cinci stele din Nisipurile de Aur.
?Am reclamat la recepţie acest fapt, însă personalul susţinea că nu ştie nimic de aşa ceva şi că au fost înregistrate doar două cazuri de enterocolită acolo şi că s-ar putea să fim un caz izolat eu şi familia mea. Au ţinut să adauge că nu ne-am fi spălat pe mâini şi că aceea ar fi fost cauza îmbolnăvirii. Însă mâncarea era foarte picantă, pentru copii nu aveau un meniu special şi nu aveam voie să luăm în cameră pentru fetiţă nici măcar pâine prăjită. Prietenii noştri, când au văzut ce am păţit noi, şi-au lucrurile şi s-au întors în ţară, pentru că le era teamă că boala va avansa şi practic au fost cazuri neînregistrate la spitalele din Nisipuri. De asemenea, cu o zi înainte să plecăm noi, băieţelul uneia dintre familiile care a venit cu noi şi care e apropiat de vârsta fetiţei noastre a fost luat de ambulanţă, pentru că îi era foarte rău. Medicii de pe ambulanţă le-au spus prietenilor noştri că ar fi mai bine să plece din staţiune înapoi în România, pentru că este epidemie în spitalele lor?, adaugă pentru Antena3.ro T.B., de 33 de ani, tatăl fetiţei care s-a îmbolnăvit de gastroenterită.
Pe 6 iulie familia băcăuană s-a întors pe meleaguri româneşti, deşi călătoria a fost plătită pentru o zi în plus, cu toate serviciile incluse. S-au preocupat întâi de starea de sănătate a copilului şi a mamei, apoi s-au pus pe trimis reclamaţii la agenţia de turism şi la consiliul director al hotelului din Nisipurile de Aur.
?Am stat de vorbă cu cei de la agenţia de turism prin care am plecat în Bulgaria, apoi am trimis un mail la hotelul unde am fost cazaţi în Bulgaria, dar şi la reprezentanţa din Spania, de unde am primit răspunsul că la acel hotel nu există niciun soi de virus sau epidemie şi că igiena din Melia Grand Hermitage este la cote maxime?, mai spune pentru Antena3.ro tatăl fetiţei care s-a îmbolnăvit.
Bulgarii neagă existenţa virusului, românii nu ştiu nimic de situaţie
V.L., consultant la o agenţie de turism din Bucureşti, cea prin care a plecat în voiaj familia din Bacău explică pentru Antena3.ro că a trimis un mail către Consulatul României în Bulgaria, de la Sofia şi că a primit un răspuns evaziv şi nesemnat.
?Am expus situaţia de la Nisipurile de Aur într-un mail, pe care l-am trimis consulului nostru de acolo. Răspunsul a venit de pe adresa de mail a consulatului, dar nesemnat, răspuns în care se susţine faptul că ei ar fi investigat problema şi că nu au primit nicio sesizare pentru astfel de incidente în Nisipurile de Aur şi că un singur caz s-a înregistrat, la Albena, când un copil s-a îmolnăvit de enterocolită din cauza unor fructe nespălate. Practic, oricine putea trimite acel răspuns, chiar dacă era trimis de pe adresa consulului?, susţine consultantul pentru Antena3.ro.
De asemenea, el adaugă pentru Antena3.ro că a luat legătura şi cu Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT). Cei de acolo i-ar fi spus că vor contacta ANAT Bulgaria şi că îi vor ţine la curent cu investigaţiile. Antena3.ro a încercat să vorbească cu reprezentanţii ANAT România, însă aceştia nu au putut fi găsiţi.
Antena3.ro