Antena 3 CNN Externe Epidemia de febră aftoasă se extinde în Marea Britanie

Epidemia de febră aftoasă se extinde în Marea Britanie

Epidemia de febră aftoasă se extinde în Marea Britanie
08 Aug 2007   •   08:05

Epidemia de febră aftoasă se extinde în Marea Britanie. Guvernul de la Londra a confirmat existenţa unui al doilea focar, tot la o fermă din sudul ţării. Autorităţile sanitare consideră, pe de altă parte, că este "foarte probabil" ca virusul să provină de la unul din cele două laboratoare de cercetare situate în apropierea fermelor.

A doua fermă contaminată se găseşte în interiorul "zonei de excludere", de trei kilometri, din jurul primului focar. Toate animalele fermei au fost sacrificate, ceea ce a însemnat o adevărată tragedie pentru stăpânul lor.

Un raport preliminar al Agenţiei de Supraveghere Sanitară afirmă că sursa contaminării este "foarte probabil" unul din laboratoarele vecine cu cele două ferme. Bănuiala se îndreaptă mai ales spre unul din laboratoare, aparţinând unei firme private, căruia i s-a recomandat "să nu mai manipuleze agenţi patogeni vii".

Raportul pune în cauză, de asemenea, deplasările necontrolate ale persoanelor prin zona de protecţie. Aceste deplasări au fost denunţate chiar de fermieri, primii interesaţi să afle de unde a pornit epidemia.
Prim-ministrul Gordon Brown a reafirmat că trebuie făcut totul pentru controlarea şi eradicarea epidemiei. Statele europene sunt şi ele în alertă: spaniolii ţin sub observaţie 48 de ferme unde au ajuns bovine din Regatul Unit, iar Autoritatea Veterinară din România verifică dacă există animale bolnave. Uniunea Europeană a interzis, de luni, exporturile de carne şi produse lactate din Marea Britanie.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close