Epidemia de febră hemoragică Ebola, soldată până acum cu 670 de victime în Africa occidentală, a determinat o companie aeriană să își suspende zborurile spre Sierra Leone și Liberia, iar Federația liberiană de fotbal să își întrerupă activitățile, transmite AGERPRES.
Epidemia s-a declanșat la începutul anului în Guineea, extinzându-se apoi în Liberia și Sierra Leone, trei țări vecine unde erau înregistrate pe 23 iulie 1.201 cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit celui mai recent bilanț realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Nigeria a anunțat și ea săptămâna trecută primul caz de Ebola pe teritoriul său: un liberian care călătorise cu avionul de la Monrovia la Lagos prin Lome și care a murit pe 25 iulie.
Compania aeriană panafricană Asky a anunțat la Lome (Togo) suspendarea curselor spre Liberia și Sierra Leone, ca urmare a decesului liberianului care îi fusese pasager. Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei, decizia a fost luată marți, cu efect imediat, pe durată neprecizată.
Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI, agenție a ONU) și OMS urmează să se reunească de urgență. ''Până marți dimineață (înainte de decizia Asky — n.r.), situația creată de Ebola nu afecta aviația civilă, dar acum suntem și noi vizați'', a arătat secretarul general al OACI, Raymond Benjamin.
Pentru a stopa propagarea febrei hemoragice, boală contagioasă și adesea mortală, Federația liberiană de fotbal a decis marți, ''cu efect imediat, suspendarea tuturor activităților fotbalistice și a celor conexe pe teritoriul țării'', a anunțat președintele său, Musa Bility.
OMS menționa în raportul său din 23 iulie că febra Ebola făcuse 129 de victime din cele 249 de cazuri semnalate în Liberia de la începutul anului. Bilanțul nu îl include pe liberianul mort pe 25 iulie în Nigeria, un funcționar al Ministerului liberian de Finanțe. Instituția a precizat marți că cei ce au fost în contact cu victima sunt sub strictă supraveghere, lucrând de acasă până la noi ordine.
Autoritățile sanitare din Sierra Leone, țară considerată de specialiști ''nou epicentru al epidemiei'' (525 de cazuri dintre care 224 mortale, potrivit OMS), au anunțat marți decesul șefului medical al centrului de tratament anti-Ebola din Kenema (est), una din cele mai afectate regiuni.
Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice și țesuturile persoanelor sau animalelor infectate. Febra pe care o provoacă se manifestă prin hemoragii, vărsături și diaree, rata mortalității fiind cuprinsă între 25 și 90% la om. Nu există până acum niciun vaccin omologat