Antena 3 CNN Externe Enigma lui Tutankhamon dezlegată: "Faraonul copil" a murit de malarie

Enigma lui Tutankhamon dezlegată: "Faraonul copil" a murit de malarie

1 minut de citit Publicat la 23:56 16 Feb 2010 Modificat la 23:56 16 Feb 2010
Enigma lui Tutankhamon dezlegată: "Faraonul copil" a murit de malarie
Timp de trei mii de ani, un blestem i-a păzit secretele. Abia acum, enigmele lui Tuthankamon încep să fie dezlegate. "Faraonul-copil" nu a fost ucis, ci a fost răpus de o teribilă boală osoasă şi de malarie. Aceasta este concluzia ultimelor cercetări făcute de o echipă de specialişti, conduşi de directorul Consiliului Suprem al Antichităţilor Egiptene. Aceleaşi analize au dezvăluit că tatăl lui Tuthankamon este primul monoteist din istorie, faraonul Akenaton.

Tehnica modernă a dezlegat un mister vechi de peste 3 mii de ani. O echipă de oameni de ştiinţă, în frunte cu arheologul Zahi Hawas, a făcut radiologii şi a analizat ADN-ul mumiei lui Tutankhamon. După zeci de ani de speculaţii, acum se ştie sigur că ?regele-copil? suferea de o dureroasă boală osoasă. Dar nu aceasta l-a răpus, la nici 19 ani, ci malaria.

?Toată lumea credea că regele Tutankhamon a fost ucis, din cauza unei găuri pe care au găsit-o la ceafă. E o gaură pe care o făceau, în timpul dinastiei a XVIII-a, când făceau mumificarea? spun specialiştii.

Până acum, fracturile multiple de pe trupul mumiei, au stârnit imaginaţia şi interesul arheologilor. Mulţi credeau că Tuthankamon a fost ucis. Însă toate presupusele răni, pot avea altă explicaţie.

?Mumia avea masca de aur şi peste 100 de bucăţi de aur. (n. r. Arheologul) a început să scoată masca, dar nu a putut. A trebuit să strice mumia! A rupt-o în 18 bucăţi? mai spun egiptologii.

Aceleaşi analize ADN au pus capăt lungului şir de contoverse, legate de familia celui mai cunoscut faraon egiptean.

Tutankhamon este fiul contoversatului Akhenaton. Acesta, nu numai că a fost singurul faraon monoteist. A fost şi primul monoteist din istorie. În timpul lui Akhenaton, adică la mijlocul anilor 1300 înainte de era noastră, era venerat un singur zeu, discul soarelui, numit şi Aton. Tot tatăl "faraonului copil" a mutat capitala Egiptului din Teba, la Amarna. Şi tot Akhenaton a fost soţul celei mai frumoase femei din Egipt, Nefertiti. Specialiştii au identificat şi mumia mamei lui Tuthankamon, însă ce rol a jucat ea în istorie, rămâne, deocamdată o enigmă. De fapt, sunt multe semne de întrebare care îl înconjoară încă pe Tuthankamon. Toţi oamenii de ştiinţă care i-au atins mumia, chiar dacă nu au murit, i-au simţit, într-un fel sau altul şi blestemul.

Observator

×
Etichete: Egipt
x close