Antena 3 CNN Externe Emoții la lansarea rachetei Vega-C, construită cu ajutorul României. Numărătoarea inversă a fost oprită de mai multe ori

Emoții la lansarea rachetei Vega-C, construită cu ajutorul României. Numărătoarea inversă a fost oprită de mai multe ori

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 16:16 13 Iul 2022 Modificat la 16:22 13 Iul 2022
Lansare
Sursa foto: captură YouTube

Motivul: o problemă semnalată în locația de lansare, se precizează pe site-ul spaceflightnow.com, unde evenimentul este transmis în direct.

Ulterior, cronometrul a fost resetat la T - 4 minute, fără a fi însă repornit.

Autoritățile cosmodromul din Guyana Franceză nu au precizat imediat motivul pentru care cronometrul lansării a fost resetat și oprit.

Ulterior, echipa misiunii spațiale a comunicat că lansarea a fost amânată pentru ora 15:13, ora României.

Numărătoarea inversă a fost reluată la ora 15:09.

Noul moment ales pentru lansare se află la mijlocul unei ferestre temporale de două ore în care operațiunea este posibilă.

UPDATE 16:13 Racheta Vega-C a fost lansată

Racheta Vega-C a decolat de pe rampă la ora 16:13 minute, ora României, după două întreruperi ale numărătorii inverse care au împins momentul lansării la limita ferestrei temporale de două ore.

UPDATE 15:13 Numărătoarea inversă a fost oprită din nou la T - 1:23

O alertă de siguranță a comutat pe roșu, ceea ce a dus la oprirea numărătorii inverse, precizează spaceflightnow.com

Cronometrul a fost resetat din nou la T - 4 minute, fără a fi repornit.

Știrea inițială

Vega-C, un vehicul spațial cu patru trepte, trimite în spațiu satelitul LARES-2, care, între altele, efectuează măsurători ale câmpului magnetic al Pământului.

România se numără printre cele 13 țări care au participat la proiectul noii rachete Vega-C a Agenției Europene Spațiale.

Pe lângă România, statele participante în proiectul Vega-C sunt: Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Spania, Suedia și Elveția.

Potrivit unui comunicat al Ministerului român al Digitalizării, capacitatea rachetei Vega-C este mult îmbunătățită în comparație cu predecesoarea sa, Vega, în uz din anul 2012.

Vega-C poate lansa pe orbită sateliți mai mari decât o făcea Vega, poate transporta două încărcături utile principale și poate fi configurată pentru a lansa sateliți de mici dimensiuni.

Viitorul vehicul spațial al ESA, Space Rider, urmează să fie lansat pe orbită tot cu ajutorul unei rachete Vega-C.

×
Etichete: Vega-C România
x close