Antena 3 CNN Externe Emmanuel Macron le propune francezilor un pact de guvernare înainte de alegerile anticipate de la sfârșitul lunii: „Măștile au căzut"

Emmanuel Macron le propune francezilor un pact de guvernare înainte de alegerile anticipate de la sfârșitul lunii: „Măștile au căzut"

Președintele reacționează la o posibilă alianță între republicani și extremiștii de dreapta ai lui Le Pen

Macron
de Adrian Iclozan    |    12 Iun 2024   •   13:50

Emmanuel Macron le-a cerut, miercuri, partidelor politice care-l susțin să meargă să discute cu "forțe și personalități" ce nu fac parte din coaliția prezidențială, relatează The Guardian și BFMTV.

Numită "Besoin d'Europe" (Nevoia de Europa) și agregată în jurul formațiunii prezidențiale Renaissance (Renașterea), coaliția a reușit să adune doar 14,6% la alegerile europarlamentare de duminică, mult în urma Rassemblement National, RN, formațiunea de extremă dreapta condusă de Marine Le Pen și Jordan Bardella, situată pe primul loc, cu peste 31%.

Rezultatul RN nu poate fi ignorat și întoarcerea la popor este "singura decizie republicană" în acest context, a spus președintele francez.

Practic, Macron le-a cerut miercuri social-democraților, verzilor și creștin-democraților să se unească pentru un pact de guvernare înainte de scrutinul legislativ anticipat, declanșat ca urmare a dizolvării legislativului de către președinte, notează The Guardian.

Coaliția Réveiller l'Europe (socialiștii) a reușit un scor de 14%, apropiat de al susținătorilor lui Macron, la scrutinul europarlamentar.

Ecologiștii au întrunit puțin peste 5,5%.

Macron: De duminică seară, măștile au căzut

Președintele francez a făcut trimitere și la surpriza politică furnizată după alegeri de formațiunea Les Républicains (LR), câștigătoare a puțin peste 7% la alegerile de duminică.

Președintele acesteia, Éric Ciotti, i-a șocat pe mulți dintre membrii și parlamentarii partidului său prin propunerea de alianță cu formațiunea lui Marine Le Pen.

"De duminică seară, măștile au căzut", a spus, marți, Emmanuel Macron într-o aparentă referire la anunțul lui Ciotti.

Poziționat ca partid de dreapta, LR se coordonează în mod tradițional cu celelalte formațiuni democratice pentru a bloca accesul candidaților de extremă dreapta în Parlament.

Această rupere de linia tradițională i-a determinat pe mai mulți reprezentanți LR să îi ceară demisia lui Ciotti.

Macron promite o înăsprire a răspunsului la imigrația ilegală pe baza legilor existențe

În conferința de presă de miercuri, președintele francez a declarat că vrea să ia măsuri pentru a asigura "mai multă securitate și fermitate" în Franța și o reducere a imigrației ilegale prin aplicarea legilor deja adoptate.

Macron a respins însă abordarea forțelor de extremă dreapta, pe care le-a acuzat că vor să contracareze imigrația prin nerespectarea principiului acordării de azil.

"Ei vor un răspuns bazat pe abandonarea Republicii și a valorilor sale", a susținut liderul de la Elysee.

În ceea ce privește extrema stângă (La France Insoumise, Franța Nesupusă, condusă de Jean-Luc Mélenchon, n.r.), președintele francez a spus că aceasta s-a făcut vinovată de antisemitism în campania electorală, fără a detalia.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Instanța a decis: Andrew și Tristan Tate sunt liberi să părăsească România
x close