Noul preşedintele francez, Emmanuel Macron, a obţinut duminică o majoritate parlamentară zdrobitoare în urma unui al doilea tur de scrutin umbrit de un absenteism fără precedent, transmite AFP.
Partidul prezidenţial centrist La Republique en marche (LREM) şi aliatul acestuia, MoDem, obţin, potrivit cifrelor ministerului de Interne de la ora 23,00 GMT (cu excepţia celor 11 circumscripţii ale francezilor din străinătate), 341 de deputaţi dintr-un total de 577, mult peste majoritatea absolută de 289 de mandate.
"În urmă cu un an, nimeni nu şi-ar fi imaginat o asemenea reînnoire politică", a declarat premierul francez, Edouard Philippe.
Necunoscut în urmă cu trei ani, votat la 39 de ani în fruntea statului, Emmanuel Macron, cel mai tânăr şef de stat ales vreodată în Franţa, câştigă astfel ultimul său pariu: acela de a controla Adunarea Naţională pentru a lansa delicate reforme de inspiraţie social-liberală şi a-şi întări poziţia la nivel european.
Cancelarul german, Angela Merkel, l-a felicitat pentru "majoritatea parlamentară clară" iar ministrul de Externe de la Berlin, Sigmar Gabriel, a apreciat că rezultatul de duminică din Franţa "lasă cale liberă reformelor".
Victoria este totuşi umbrită de absenteismul de la urne, care ajunge la 56,83%, potrivit rezultatelor aproape definitive.
Acest record istoric se explică prin valul pro-Macron anunţat, lungul maraton electoral început în octombrie trecut cu alegerile primare ale dreptei, dezinteresul crescând pentru politică, scrie AFP.
"Poporul nostru a intrat într-o formă de grevă generală civică", a comentat tribunul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, ales la Marsilia în urma votului de duminică.
Conform rezultatelor comunicate de ministerul de Interne, Les Republicains (dreapta) şi aliaţii lor centrişti obţin 135 de mandate.
La stânga, Partidul Socialist, care controla jumătate din Adunarea Naţională, a fost pulverizat. PS, cu aliaţii săi, rămâne totuşi principala forţă de stânga, cu 43 de deputaţi, în faţa stângii radicale şi comuniste, cu 27 de aleşi.
"Înfrângerea stângii este inevitabilă, eşecul PS, fără drept de apel", a recunoscut şeful formaţiunii, Jean-Christophe Cambadélis, care şi-a anunţat demisia.
În ce priveşte extrema dreapta franceză, aceasta ar obţine opt locuri, faţă de două, în 2012. Lidera Frontului Naţional, Marine Le Pen, intră în premieră în Adunarea Naţională, după o tentativă ratată în 2012.
AFP mai observă că aceste alegeri parlamentare au marcat o profundă reînnoire a clasei politice, iar 223 de femei au fost alese în parlament, faţă de 155, în 2012, ultimul record.
Totodată, presa de la Paris remarcă faptul că noul preşedinte a reuşit să obţină majoritatea absolută a deputaţilor, dar mai mulţi editorialişti subliniază că gradul record de absenteism semnifică faptul că alegătorii nu i-au dat lui Emmanuel Macron un "cec în alb" pentru reformele sale.