Antena 3 CNN Externe Emmanuel Macron înregistrează prima victorie politică de la înfrângerea extremei drepte în alegeri

Emmanuel Macron înregistrează prima victorie politică de la înfrângerea extremei drepte în alegeri

Abaca Macron
Președintele francez Emmanuel Macron. Sursă foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iul 2024   •   23:29

Deputații francezi din formațiunea prezidențială și cei de centru-dreapta au reușit să blocheze, joi, capturarea conducerii Parlamentului de către forțele de stânga, relatează Politico.

Conform sursei citate, formațiunea lui Emmanuel Macron a încheiat un acord de ultim moment cu parlamentarii de dreapta pentru  a o realege pe Yaël Braun-Pivet în funcția de președinte al Adunării Naționale, dând astfel o lovitură stângii.

Este o mișcare ce îi deschide președintelui francez oportunitatea de a juca un rol mai important decât se anticipa în formarea următorului guvern al țării.

Președintele Adunării Naționale Franceze este patrulea cel mai important demnitar din Franța.

Votul de joi a fost perceput drept un test pentru o eventuală colaborare în vederea desemnării unui nou prim-ministru, în condițiile în care, după alegerile din 30 iunie și 7 iulie, nicio formațiune nu deține majoritatea absolută.

De asemenea, premierul Gabriel Attal a demisionat, continuând să își îndeplinească atribuțiile ca interimar.

Analist: Cooperarea cu deputații de dreapta crește probabilitatea ca Macron să numească un nou premier din partidul său

"Victoria lui Braun-Pivet face probabilă perspectiva ca președintele Macron să numească un prim-ministru din tabăra sa", a declarat Matthieu Hocque, analist politic la think tank-ul de politici publice Millénaire din Paris. 

"În istoria modernă a Franței, președintele Adunării Naționale a fost întotdeauna în aceeași tabără cu prim-ministrul. Ar fi o premieră istorică dacă nu ar fi așa", a continuat el.

Votul de joi are loc la doar 11 zile după ce Noul Front Popular (NFP), o alianță largă de partide de stânga și extremă-stânga, a obținut o victorie surprinzătoare în alegerile legislative anticipate. NFP a câștigat cele mai multe mandate de deputat, fără a ajunge însă la o majoritate absolută.

Rezultatul alegerilor a părut că amenință a doua cea mai mare economie a Uniunii Europene cu luni sau chiar ani de paralizie politică.

Însă votul de joi seară, din Adunarea Națională, indică faptul că se întrevede o cale de ieșire din impas.

După ce parlamentarii de centru-dreapta și-au retras propriul candidat în urma primului tur al votului în trei runde, Braun-Pivet și adversarul său de stânga, deputatul comunist André Chassaigne, s-au văzut separați de doar opt voturi.

Braun-Pivet câștigat, în cele din urmă, datorită sprijinului a doar câțiva deputați neafiliați.

Centriștii lui Macron și Dreapta Republicană: o colaborare de etapă sau un parteneriat mai îndelungat?

În ciuda succesului, s-ar putea ca tabăra lui Macron și conservatorii să nu își continue parteneriatul.

Un deputat conservator a declarat la adăpostul anonimatului că grupul său politic, numit Dreapta Republicană, va avea o abordare "pas cu pas", concentrându-se pe asigurarea unor poziții-cheie în Adunarea Națională, mai degrabă decât să discute despre construirea unui guvern cu oamenii lui Emmanuel Macron.

Dreapta Republicană s-a înregistrat oficial ca făcând parte din opoziție, a adăugat parlamentarul citat de Politico. 

Conservatorii au respins anterior în mod public perspectiva unei coaliții directe cu tabăra pro-Macron, dar au semnalat în mod constant deschiderea lor pentru găsirea "unui teren politic comun" vizând "o mai bună recunoaștere a muncii și restabilirea autorității".

La aproape două săptămâni după alegeri, câștigătorii din NFP sunt în pragul imploziei

Între timp, NFP, alianța de stânga câștigătoare în alegeri, pare să fie acum mai aproape de colaps decât oricând.

Disputele interne au împiedicat-o să propună un candidat pentru funcția de prim-ministru. Chiar și acordul asupra candidaturii lui André Chassaigne la șefia Adunării Naționale a necesitat negocieri care s-au prelungit până în ziua dinaintea votului.

Mai mulți parlamentari au huiduit-o pe Yaël Braun-Pivet în timpul discursului său de realegere. Când ea a spus că francezii s-au întors la urne, un deputat i-a strigat "nu pentru tine".

"Nu avem de ales. Trebuie să ne înțelegem, să cooperăm, să facem compromisuri, să dialogăm, să ascultăm și să mergem înainte", a declarat președinta Adunării Naționale.

Formarea de coaliții și compromisurile între partide sunt exerciții rare în politica franceză, notează Politico, indicând însă că un guvern minoritar ar fi, probabil, prea fragil pentru a supraviețui.

Având în vedere că niciun partid politic nu s-a apropiat de o majoritate absolută în urma alegerilor anticipate, un guvern de coaliție s-a recomandat a fi, cel puțin teoretic, drept cea mai probabilă variantă, conchide publicația citată.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close