Antena 3 CNN Externe Emmanuel Macron i-a transmis preşedintelui iranian „că trebuie făcut totul pentru a evita o escaladare militară” între Israel și Liban

Emmanuel Macron i-a transmis preşedintelui iranian „că trebuie făcut totul pentru a evita o escaladare militară” între Israel și Liban

Macron Bestimage
Emmanuel Macron. Sursă foto: hepta / Bestimage
de Roxana Mihăiescu    |    29 Iul 2024   •   22:46

Emmanuel Macron, președintele Franței, a discutat telefonic cu noul preşedinte iranian Masoud Pezeshkian, luni, căruia i-a comunicat „că trebuie făcut totul pentru a evita o escaladare militară”, după creşterea tensiunii între Israel şi Liban, cerând Iranului „să înceteze sprijinul pentru actorii destabilizatori”, trnsmite AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele francez a cerut Teheranului să facă apel la reţinere, spunând că un nou război „ar avea consecinţe devastatoare pentru regiune”, a informat Palatul Elysée.

El i-a cerut, de asemenea, preşedintelui iranian să pună capăt escaladării îngrijorătoare a programului nuclear iranian, pledând pentru „o soluţie diplomatică”.

Totodată, şeful statului francez l-a avertizat pe noul preşedinte iranian împotriva continuării sprijinului Teheranului pentru războiul de agresiune condus de Rusia în Ucraina.

Preşedintele Macron l-a felicitat pe omologul său, un reformator ales pe 5 iulie,pentru preluarea mandatului în urma victoriei sale electorale, dar a afirmat că sunt „necesare schimbări reale” în Iran.

I-a comunicat, de asemenea, că „eliberarea imediată a celor trei cetăţeni francezi ţinuţi pe nedrept ostatici în închisorile iraniene timp de doi ani este o cerinţă inevitabilă şi o condiţie sine qua non pentru îmbunătăţirea” relaţiilor dintre Paris şi Teheran. 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close