Antena 3 CNN Externe Emmanuel Macron dizolvă Adunarea Națională și anunță alegeri anticipate în Franța, după dezastrul de la europarlamentare

Emmanuel Macron dizolvă Adunarea Națională și anunță alegeri anticipate în Franța, după dezastrul de la europarlamentare

Anunțul președintelui francez a venit la scurt timp după încheierea scrutinului pentru legislativul european

Macron
Salariul pe care îl încasează Emmanuel Macron | Liderul câștigă de 6 ori mai mult decât salariul mediu din Franța
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iun 2024   •   22:47

Emmanuel Macron a anunțat, duminică seara, dizolvarea Adunării Naționale şi organizarea de noi alegeri legislative, după victoria extremei drepte franceze la scrutinul europarlamentar, relatează Agerpres, care citează AFP.

"Voi semna în câteva momente decretul de convocare a alegerilor legislative, care vor avea loc la 30 iunie pentru primul tur și la 7 iulie pentru al doilea tur de scrutin", a precizat liderul de la Elysee într-un discurs televizat, după anunțarea rezultatelor alegerilor europene.

Potrivit șefului statului francez, scorul electoral consemnat în Franța "nu este unul bun pentru partidele care apără Europa".

Estimările de duminică seară arată că formațiunea RN (Rassemblement National), de extremă dreapta, a obținut între 31,5% și 32,4% din voturi, ceea ce înseamnă 31 de mandate în Parlamentul European.

RN este condusă de Jordan Bardella de la demisia lui Marine Le Pen, în 2022.

Șefa de atunci a RN a făcut acest pas pentru a-și putea gestiona campania prezidențială, în care a fost, ulterior, învinsă de Emmanuel Macron.

De atunci, Bardella a fost reconfirmat prin vot intern președinte al RN, dar mulți îl consideră, în continuare, drept executantul lui Marine Le Pen.

"Schimbarea la față" a RN pare, totuși, să fi fost o strategie de succes, pentru că partidul a atras, duminică, mai mult decât dublu față de Renaissance (Renașterea), partidul președintelui Emmanuel Macron.

Renaissance se clasează pe locul al doilea, cu 15,2% din voturi (14 mandate de europarlamentar), conform unor exit poll-uri realizate de institutele de sondare Ifop şi Ipsos.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close