La 19 august 2013 au fost eliberate 280 de miliarde de becquereli de Cesiu 134/137 pe oră, faţă de zece milioane de becquereli pe oră în mod obişnuit. Acest lucru s-a întâmplat timp de patru ore, ceea ce înseamnă un total de 1.120 de miliarde de becquereli, arată calculele efectuate de Tokyo Electric Power (Tepco).
Tepco, ce promite acum sporirea supravegherii şi o mai bună evaluare lunară a emisiilor, nu a spus nimic public înainte ca Ministerul Agriculturii să pună întrebări în legătură cu acest lucru în martie, după ce a constatat o nouă poluare radioactivă în regiunea Minamisoma, la circa 20 de kilometri de centrală, informează AFP.
Ministerul a emis atunci ipoteza conform căreia contaminarea orezăriilor din împrejurimi ar fi putut fi cauzată de lucrările de îndepărtare a resturilor din partea superioară a reactorului 3.
"Această posibilitate există, nu o putem exclude chiar dacă ea nu a fost dovedită", a declarat săptămâna trecută pentru AFP un purtător de cuvânt al Tepco.
Clădirile a trei dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi au fost distruse de explozii de hidrogen în zilele care au urmat accidentului provocat la 11 martie 2011 de un tsunami gigantic, generat de o seism violent cu magnitudinea 9, produs în nord-estul arhipelagului.