Deşi elveţienii au respins referendumul privind dreptul la muncă al românilor şi bulgarilor, statul va înăspri condiţiile de pe piaţa muncii. Astfel, reprezentantul Elveţiei la UE, Jacques de Watteville, a subliniat că ţara sa va ţine cont de cei care au votat "nu" la referendum şi va creşte cu 20% controalele la angajatori, în special în domenii precum construcţiile sau serviciile hoteliere.
"Pentru elveţieni, dumpingul salarial este o chestiune foarte importantă. Votul de duminică a confirmat acest lucru şi de aceea am şi introdus perioadele de tranziţie cu măsuri de acompaniere", a explicat ambasadorul, citat de NewsIn, după publicarea rezultatelor oficiale ale referendumului privind libera circulaţie a românilor şi bulgarilor.
"Controalele la angajatori vor fi sporite cu aproximativ 20%, pentru a ne asigura că totul se desfăşoară conform legii şi pentru a evita orice abuz sau ilegalitate", a adăugat de Watteville.
Astfel, atenţia se va orienta spre domeniile cheie frecventate de imigranţi, precum construcţiile, hotelurile şi restaurantele. Acestea vor avea menirea dacă angajatorul a respectat condiţiile de muncă şi salariile prevăzute de normele elveţiene. În caz contrar, se aplică amenzi sau chiar de retragerea autorizaţiei de funcţionare a firmei.
Elveţienii au aprobat cu aproape 60% din voturi prelungirea acordurilor cu UE, în vigoare din 2002, referitoare la libera circulaţie a persoanelor şi au fost de acord ca ele să fie extinse, pentru a include România şi Bulgaria, cele mai noi membre ale UE. Doar patru cantoane din cele 26 au votat "nu", trei de limbă germană şi unul de limbă italiană.
Antena3.ro