Antena 3 CNN Externe Elveţia decide duminică dacă va permite accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii

Elveţia decide duminică dacă va permite accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii

1 minut de citit Publicat la 10:55 07 Feb 2009 Modificat la 10:55 07 Feb 2009
Elveţia decide duminică dacă va permite accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii
Elveţienii vor hotărî duminică, prin referendum, dacă vor primi în ţară muncitori români şi bulgari. Alegătorii se vor pronunţa asupra extinderii acordurilor de liberă circulaţie cu Uniunea Europeană la cele două ţări, care au aderat acum doi ani. Un rezultat negativ ar avea urmări grave: Uniunea a precizat că, în acest caz, toate acordurile bilaterale cu Elveţia vor fi anulate.
Potrivit sondajelor, 50% din elveţieni sunt de acord cu primirea muncitorilor români şi bulgari iar 43 la sută sunt împotrivă. În ultima lună, adversarii acordului au câştigat trei procente, mai ales în urma propagandei susţinute a Uniunii Democrat-Creştine. Adversar notoriu al Uniunii Europene şi al străinilor în general, partidul susţine că noii imigranţi le vor răpi elveţienilor locurile de muncă. România şi Bulgaria sunt descrise ca două ţări sărace şi pline de răufăcători: ?În privinţa criminalităţii, nu o spunem doar noi, ci însăşi Comisia Europeană constată, în rapoartele de ţară, că Bulgaria n-a făcut practic nimic împotriva corupţiei, iar România - nu mare lucru?
Guvernul elveţian, celelalte partide, asociaţiile patronale şi agricole pledează pentru un vot pozitiv. Anularea acordurilor cu Uniunea Europeană, spre care se îndreaptă două treimi din exporturile elveţiene, ar declanşa o catastrofă economică. Pentru fermieri, românii şi bulgarii nu sunt deloc un pericol ci, dimpotrivă, ar fi bineveniţi. 20.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene sunt deja angajaţi sezonieri în agricultura elveţiană.
Pentru a înspăimânta electoratul, adversarii acordului nu s-au dat îndărăt de la afişe xenofobe care i-au indignat pe românii stabiliţi deja în Elveţia. "Am văzut afişe în care România şi Bulgaria erau reprezentate sub forma unor corbi. Noi, cei din diasporă spunem că România a inventat teatrul absurdului cu Eugen Ionescu, dar UDC a făcut o capodoperă de campanie absurdă şi mincinoasă", povesteşte o româncă din Elveţia.
Românii, ca şi ceilalţi susţinători ai acordului, s-au străduit să-i convingă pe alegători că ţara nu riscă să fie invadată de un val de români şi bulgari. Aceştia pot oricum să călătorească fără viză în Elveţia, la fel ca în spaţiul Schengen.
Antena 3

×
x close