Anunţul a fost făcut de Valentin Zellweger, directorul departamentului de legislaţie internaţională din Ministerul de Externe, care a adăugat că oficialii elveţieni cooperează cu autorităţile juridice din Tunisia şi Egipt pentru a grăbi returnarea fondurilor, însă acest proces ar putea dura mai mulţi ani.
Majoritatea activelor, reprezentând aproape 700 de milioane de franci elveţieni, au aparţinut fostului lider egiptean Hosni Mubarak şi anturajului său, a mai spus Zellweger, citat de Reuters.
Alte 60 de milioane de franci au legătură cu Ben Ali, fost preşedinte ale Tunisiei, în timp ce Moammar Gaddafi şi Bashir al-Assad aveau în Elveţia active de câte 100 de milioane de franci.
Elveţia a făcut eforturi importante în ultimii ani pentru a-şi îmbunătăţi imaginea de paradis al averilor dobândite în mod ilicit.
Astfel, în această perioadă, activele dictatorilor înlăturaţi de la putere au fost blocate, iar în 2009, autorităţile elveţiene au acceptat să relaxeze prevederile referitoare la secretul bancar pentru a ajuta alte state să-i identifice pe cei care încearcă să evite plata taxelor în ţara de origine.
Duminică, la cairo, Didier Burkhalter, ministrul de Externe al Elveţiei, s-a întâlnit cu omologul său egiptean, Mohamed Kamal Amr, discutând despre cooperarea judiciară în acest caz. Cu toate acestea, este de aşteptat ca fondurile să fie repatriate abia după câţiva ani.
„În trecut, afacerea care a fost rezolvată cel mai rapid a fost dosarul Abacha, care a durat cinci ani”, a explicat Zellweger, referindu-se la activele legate de fostul dictator nigerian Sani Abacha.