Antena 3 CNN Externe Elisabeta a II-a. Vizită istorică în SUA

Elisabeta a II-a. Vizită istorică în SUA

Elisabeta a II-a. Vizită istorică în SUA
04 Mai 2007   •   22:08

Regina Elisabeta a II-a este invitată de onoare a festivităţilor care aniversează 400 de ani de la întemeierea primei colonii engleze din America. Suverana britanică a evocat suferinţele provocate de europeni pe actualul teritoriu al Statelor Unite şi a omagiat memoria victimelor masacrului de la Universitatea tehnică din Virginia.

Primii colonişti englezi s-au instalat, în 1607, în localitatea Jamestown din actualul stat Virginia. Evenimentul este o piatră de hotar în istoria actualelor State Unite ale Americii. Regina Elisabeta a II-a a participat la ceremoniile de acum 50 de ani, când s-au aniversat trei secole şi jumătate de la întemeierea coloniei, şi a ţinut să fie prezentă şi acum.

?Putem vedea în acel eveniment originile unei realizări deosebite - construcţia unei mari naţiuni întemeiate pe valorile eterne ale democraţiei şi egalităţii, pe domnia legii şi promovarea libertăţii?, a declarat regina.

Istoria americană are, însă, şi pagini mai sumbre - exploatarea sclavilor africani şi alungarea, iar apoi exterminarea populaţiei indigene. Regina a amintit şi de aceste triste realităţi în discursul rostit în Parlamentul statului Virginia, cea mai veche adunare aleasă din Statele Unite.

Ea a adus şi un omagiu celor 32 de victime ale masacrului de la Virginia Tech de luna trecută. Regina şi prinţul consort Philip vor urmări, sâmbătă, o tradiţională cursă de cai în Kentucky, iar luni, ei vor fi invitaţii preşedintelui Bush şi al soţiei sale, la un dineu la Casa Albă.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close