Antena 3 CNN Externe Eliberată după 24 de ani, cu 5 condamnări pe viaţă

Eliberată după 24 de ani, cu 5 condamnări pe viaţă

Eliberată după 24 de ani, cu 5 condamnări pe viaţă
12 Feb 2007   •   18:39

Fosta militantă de gherilă, Brigitte Mohnhaupt, cea care a şocat Republica Federală Germană în anii 70 cu o serie de răpiri şi asasinate, va fi eliberată după 24 de ani de închisoare. Militanta, membră a Facţiunii Armata Roşie, a cerut şi va obţine eliberarea condiţionată, deşi are nu mai puţin de ... 5 pedepse cu închisoarea pe viaţă.

Cererea de eliberare condiţionată a Brigittei Mohnhaupt a provocat o adevărată furtună în Germania, mai ales pentru că militanta nu a manifestat niciodată remuşcări pentru campania sângeroasă a Facţiunii Armata Roşie, care a zduduit din temelii Germania occidentală în anii 70.

''Prizoniera va fi monitorizată de un ofiţer, timp de 5 ani. În plus, vor fi o serie de alte condiţii. Doamna Mohnhaupt a rămas cel puţin 24 de ani în închisoare, din cauza gravităţii crimelor. Perioada de detenţie expiră pe 27 martie 2007", a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului, Josefine Koeblitz.

Preşedintele german, Horst Koehler, are în vedere eliberarea condiţionată a fostului coleg al Brigittei, Christian Klar, care a petrecut şi el 24 de ani după gratii.

Mohnhaupt, care are acum 57 de ani, a fost arestată în 1982 şi condamnată la 5 pedepse cu închisoarea pe viaţă pentru rolul său în asasinarea unor personalităţi germane. Între acestea, industriaşul Hanns-Martin Schleyer, directorul Băncii Dresda, Juergen Ponto şi procurorul federal Siegfried Buback.

Facţiunea Armata Roşie s-a format după protestele studenţeşti din anii 60, şi mişcarea împotriva războiului din Vietnam. Membrii ei au început prin a experimenta stiluri ... alternative de viaţă, în aşa-numite comunităţi de ''dragoste liberă'' din Berlinul de Vest şi Hamburg. În scurt timp, mişcarea s-a transformat într-una de gherilă, declanşând campanii violente de răpiri şi asasinate la adresa elitei germane şi a personalului militar american. Gruparea, care şi-a anunţat desfiinţarea în 1998, este suspectată de asasinarea a 34 de persoane, între 1972 şi 1991. 26 dintre membrii facţiunii sunt condamnaţi la închisoare pe viaţă. Mulţi dintre cei de importanţă secundară în cadrul grupării, au fost eliberaţi. Unii sunt acum profesori sau chiar ... regizori sau jurnalişti. Doar 4 dintre ei, printre care şi Mohnhaupt şi Klar, sunt încă la închisoare.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close