Antena 3 CNN Externe „El Mayo”, lordul drogurilor și liderul temutului cartel Sinaloa, a pledat „nevinovat” la acuzația de trafic de substanțe interzise

„El Mayo”, lordul drogurilor și liderul temutului cartel Sinaloa, a pledat „nevinovat” la acuzația de trafic de substanțe interzise

Ismael El Mayo Zambada tribunal
Schiță din sala de judecată cu Ismael Zambada Garcia, „El Mayo”, în centru, alături de avocatul său Frank Perez, în stânga, la tribunalul federal din cartierul Brooklyn din New York, vineri, 13 septembrie 2024. Sursă foto: Profimedia Images
de Andreea Ştefan    |    13 Sep 2024   •   23:58

Co-fondatorul și presupusul lider actual al cartelului mexican de droguri Sinaloa, Ismael „El Mayo” Zambada, a pledat nevinovat vineri, la New York, în cadrul unui proces cu 17 capete de acuzare, în care este acuzat de trafic de substanțe interzise și crimă, potrivit CNN.

Participând prin intermediul unui interpret de limbă spaniolă, Zambada nu a vorbit, cu excepția unor răspunsuri scurte la întrebările standard ale judecătorului, care îl întrebau dacă a înțeles diverse documente și proceduri și cum se simte - „bine, bine”, a spus el. Avocații săi au pledat nevinovat în numele său.

Căutat de forțele de ordine americane de peste două decenii, Zambada se află în custodia SUA din 25 iulie, când a aterizat cu un avion privat pe un aeroport de lângă El Paso în compania unui alt lider de cartel fugar, Joaquín Guzmán López, potrivit autorităților federale.

Ulterior, Zambada a declarat într-o scrisoare că a fost răpit cu forța în Mexic și adus în SUA de Guzmán López, fiul co-fondatorului închis al Sinaloa, Joaquín „El Chapo” Guzmán.

Judecătorul James Cho, magistrat american, a dispus reținerea lui Zambada până la proces. Avocații săi nu au solicitat cauțiune, iar procurorii americani din Brooklyn i-au cerut judecătorului să îl rețină.

Zambada a stat liniștit în timp ce asculta interpretul. La ieșirea din sala de judecată, acesta a părut să accepte ajutor pentru a se ridica de pe scaun, apoi a ieșit încet, dar fără ajutor.

Într-o scrisoare adresată judecătorului, procurorii l-au numit pe Zambada „unul dintre cei mai notorii și periculoși traficanți de droguri din lume”.

„Inculpatul deținea un arsenal de arme militare pentru a-și proteja propria persoană, drogurile și imperiul”, au scris aceștia. „Forțele sale private de securitate puternic înarmate erau folosite ca gărzi de corp personale și ca protecție pentru transporturile de droguri în Mexic, Columbia, Ecuador și în alte țări. În plus, el a menținut o echipă de „sicarios”, sau asasini plătiți, care au executat asasinate și răpiri îngrozitoare menite să mențină disciplina în cadrul organizației sale, să protejeze împotriva provocărilor din partea rivalilor și să-i reducă la tăcere pe cei care ar coopera cu forțele de ordine”.

Procurorii au afirmat că acest lucru a inclus ordonarea uciderii, cu doar câteva luni în urmă, a propriului nepot.

Zambada a pledat nevinovat la acuzațiile aduse într-o înfățișare anterioară în fața instanței din Texas.

Arestarea sa surprinzătoare a declanșat lupte în Mexic între facțiunile rivale din cartelul Sinaloa. Schimburile de focuri au ucis mai multe persoane. Școlile și întreprinderile din Culiacan, capitala Sinaloa, au fost închise pe fondul luptelor. Se crede că luptele sunt între facțiunile loiale lui Zambada și cele conduse de alți fii ai lui „El Chapo” Guzmán, care a fost condamnat la închisoare pe viață în SUA în 2019 pentru trafic de droguri și conspirație.

Rămâne neclar de ce Guzmán López s-a predat autorităților americane și l-a adus pe Zambada cu el. Guzmán López așteaptă acum să fie judecat pentru o acuzație separată de trafic de droguri în Chicago, unde a pledat nevinovat în fața instanței federale pentru trafic de droguri și alte acuzații.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close