"Nu există soluţie militară la acest conflict", declarat într-un comunicat grupul, fondat în 2007 de Nelson Mandela.
"Toate eforturile trebuie să fie făcute pentru a împiedica viitoare vărsări de sânge şi pentru a dinamiza un proces politic cu scopul de a pune capăt conflictului care a devastat şi brutalizat Siria", continuă textul.
"Veteranii" politici, din care fac parte foştii preşedinţi american, Jimmy Carter şi irlandez Mary Robinson, precum şi arhiepiscopul anglican sud-african Desmond Tutu, condamnă atacul chimic "inuman şi criminal" de la 21 august din suburbia Damascului.
"Responsabilii trebuie să dea socoteală, individual şi colectiv", continuă textul.
Însă grupul cere liderilor mondiali să aştepte concluziile raportului de experţi al Naţiunilor Unite şi "deliberările Consiliului de securitate", înainte de a realiza orice acţiune.
"Consiliul de Securitate are o resposabilitate morală să ajungă la o înţelegere pentru a pune binefacerea poporului sirian în fruntea deciziilor, pentru a pune capăt violenţei şi a găsi o soluţie paşnică bazată pe un proces politic cuprinzător", afirmă grupul.
Peste 100.000 de sirieni au fost ucişi şi peste două milioane au fugit din ţară de la începutul conflictului în 2011.
Preşedintele american Barack Obama încearcă să obţină sprijin cât mai extins în Statele Unite şi în străinătate pentru o intervenţie militară în Siria. Damascul asigură că nu va ceda "chair dacă va avea loc un al treilea război mondial".