Antena 3 CNN Externe Ei sunt COPIII RĂZBOIULUI! Situaţia refugiaţilor afgani este tot mai îngrijorătoare

Ei sunt COPIII RĂZBOIULUI! Situaţia refugiaţilor afgani este tot mai îngrijorătoare

Ei sunt COPIII RĂZBOIULUI! Situaţia refugiaţilor afgani este tot mai îngrijorătoare
Foto: AP
03 Feb 2014   •   15:16

Timp de mai bine de trei decenii, Pakistanul a fost şi este căminul pentru cea mai mare comunitate de refugiaţi: sute de mii de afgani care au fugit din calea războaielor frecvente din ţara lor.

De la intervenţia NATO din 2001, aproape 3,8 milioane de persoane s-au întors acasă, conform unei agenţii ONU de monitorizare a refugiaţilor. Cu toate acestea, 1,6 milioane de refugiaţi afgani au rămas în Pakistan, fiind înregistraţi de autorităţile de la Islamabad cu acest statut. În plus, conform acestor date, peste un milion de cetăţeni afgani continuă să locuiască ilegal aici.

Generaţii întregi de copii afgani s-au născut şi au crescut în Pakistan, trăind în sărăcie şi condiţii insalubre. Acest aspect a fost reliefat de o serie de fotografii, realizate de Muhammed Muheisen, AP.
Awal Gul are 12 ani şi supravieţuieşte într-o mahala din suburbia capitalei pakistaneze. El nu a fost niciodată la şcoală şi munceşte cu ziua la o fermă de legume din vecinătate. Chiar dacă se zbate într-o sărăcie cruntă, băiatul nu încetează să viseze la un trai mai bun. El îşi doreşte să devină un jucător faimos de cricket şi atunci va reprezenta ţara sa: "Ţara mea este Afganistan, nu am nimic în Pakistan", spune el zâmbind.

Populaţia afgană din Pakistan este o moştenire grea a conflictelor repetate din Afganistan. Milioane de persoane au trecut graniţa după invazia sovietică din 1979, după 10 ani de luptă împotriva ocupării teritoriale. După retragerea Armatei Roşii, ţara a fost scena luptelor sângeroase dintre diverşi dictatori militari, ceea ce a dus la plecarea şi mai multor afgani.
Când talibanii au ajuns la putere, în 1996, regimul lor strict, care impunea legea islamică suniită, a terorizat din nou populaţia rămasă.

Cei mai mulţi dintre refugiaţi nu au de gând să se întoarcă, în viitorul apropiat, în ţara de origine. Ei recunosc că se simt nişte străini în Pakistan, dar oricum e mai bine decât acasă, acolo unde situaţia este în continuare nesigură.

În tot acest timp, frustrarea cetăţenilor pakistanezi faţă de afgani este în continuă creştere şi cer guvernului de la Islamabad să-i trimită pe refugiaţi înapoi în ţara lor. De cele mai multe ori, afganii sunt percepuţi ca nişte criminali şi terorişti. Pakistanezii se plâng că cei mai mulţi dintre ei nu-şi duc copiii la şcoală şi nu au un loc de muncă stabil.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close