Antena 3 CNN Externe "Egoist, ignorant şi periculos" - Reacţia liderilor europeni la discursul premierului britanic David Cameron

"Egoist, ignorant şi periculos" - Reacţia liderilor europeni la discursul premierului britanic David Cameron

"Egoist, ignorant şi periculos" - Reacţia liderilor europeni la discursul premierului britanic David Cameron
Foto: Agerpres/Xinhua
23 Ian 2013   •   19:00

Partenerii europeni ai Marii Britanii i-au transmis miercuri premierului David Cameron că cererea sa privind o reformă radicală a Uniunii Europene şi organizarea unui referendum privind apartenenţa la blocul comunitar arată o atitudine egoistă şi ignorantă, scrie  Reuters.

Franţa a mers până într-acolo încât a vorbit despre un bluf al Marii Britanii şi i-a transmis Londrei că este liberă să plece.

Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a precizat că ar fi spus la o recentă întâlnire cu oameni de afaceri britanici:

"Dacă Marea Britanie vrea să părăsească Uniunea Europeană, vom întinde covorul roşu pentru voi".

Aceasta a fost o ripostă la adresa lui Cameron, care anul trecut a folosit aceeaşi frază pentru a-i invita în Marea Britanie pe francezii înstăriţi care vor să scape de taxele pe avere din Franţa.

Politicienii din UE au apelat la metafore culinare sau sportive pentru a-şi exprima frustrarea faţă de promisiunea premierului britanic de renegociere a apartenenţei deja semidetaşate a Marii Britanii la UE şi de a o supune unui referendum dacă va fi reales în 2015.

"A alege doar lucrurile care îţi convin nu este o opţiune", a spus ministrul german de externe, Guido Westerwelle. Doi oficiali guvernamentali francezi l-au acuzat pe Cameron că tratează Uniunea Europeană ca pe un meniu 'a la carte' din care britanicii au considerat că pot alege ce vor.

Peter Mandelson, fost comisar european pentru comerţ şi un vechi ministru în guvernele laburiste, a spus că discursul lui Cameron este unul 'schizofrenic' şi că Uniunea Europeană nu va răspunde pozitiv dacă este tratată ca 'o cantină unde îţi aduci propria tavă şi pleci cu ce vrei'.

Fabius a mai afirmat că este ca şi cum Marea Britanie s-a alăturat unui club de fotbal şi apoi, dintr-o dată, spune 'să jucăm rugby'.

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, instituţie care, alături de Comisia Europeană, a fost calul de bătaie al criticilor lui Cameron privind procesul 'sclerozat' de luare a deciziilor, a fost vizibil furios. Marea Britanie arată cu degetul, 'dar este principala responsabilă pentru toate întârzierile din Uniunea Europeană', a spus Schulz. "El nu vrea schimbări decât în interesul Marii Britanii, iar acest lucru nu este corect", a adăugat el.

Semnalul de alarmă nu este limitat doar la Europa. Marea Britanie a fost de asemenea atenţionată de Casa Albă şi de o serie de oameni de afaceri că şi-ar pierde influenţa globală dacă ar părăsi UE.

×
Subiecte în articol: premierul britanic David Cameron
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close