Antena 3 CNN Externe Egiptul riscă să se prăbuşească, din cauza crizei actuale. Atenţionarea vine de la ministrul Apărării

Egiptul riscă să se prăbuşească, din cauza crizei actuale. Atenţionarea vine de la ministrul Apărării

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 11:22 29 Ian 2013 Modificat la 11:22 29 Ian 2013
Egiptul riscă să se prăbuşească, din cauza crizei actuale. Atenţionarea vine de la ministrul Apărării
Foto: Agerpres/AP
Criza actuală din Egipt ar putea conduce la o prăbuşire a statului, a atras atenţia, marţi, ministrul egiptean al Apărării, generalul Abdel Fattah al-Sissi, după cinci zile de proteste violente în ţară.

"Continuarea conflictului între forţele politice şi divergenţele lor asupra gestionării ţării ar putea conduce la o prăbuşire a statului şi ameninţarea generaţiilor viitoare", afirmă ministrul într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, potrivit Mediafax.

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a decretat duminică seară stare de urgenţă
timp de o lună în trei provincii din regiunea Canalului Suez, unde violenţele s-au soldat cu peste 45 de morţi începând cu vineri.

Noi confruntări, soldate cu cel puţin 47 de morţi, au avut loc în ultimele zile în Egipt, acestea marcând un nou moment de criză pentru preşedinţia lui Mohamed Morsi.


Principalele evenimente din Egipt, de la preluarea puterii de către Mohamed Morsi

2012

- 30 iunie: Mohamed Morsi, învingător (51,73 la sută) în alegerile prezidenţiale, depune jurământul, succedându-i lui Hosni Mubarak, înlăturat de la putere printr-o revoltă la sfârşitul lui februarie 2011. El este primul şef de stat egiptean ales în urma unui scrutin liber, dar şi primul islamist şi civil care prezidează ţara.
- 5 august: 16 grăniceri egipteni sunt ucişi în apropiere de frontiera cu Israelul de un comando care se infiltrează apoi în teritoriul israelian unde este netrualizat.
- 12 august: Morsi îl înlătură pe mareşalul Hussein Tantawi, ministrul Apărării, care a fost şeful statului după înlăturarea lui Hosni Mubarak, şi anulează prerogativele politice extinse de care beneficiau militarii.
- 22 noiembrie: Preşedintele emite un decret prin care se pune la adăpost de orice recurs în justiţie. La 30 noiembrie, proiectul de Constituţie este adoptat de comisia-constituantă, boicotată de opoziţia de stânga şi de cea laică, precum şi de Bisericile creştine, care denunţă o confiscare din partea islamiştilor.
- 8 decembrie: Decretul şi textul Constituţiei au plonjat ţara într-o gravă criză politică, marcată de manifestaţii adeseori violente între susţinătorii şi opozanţii lui Morsi. Preşedintele anulează decretul prin care şi-a acordat prerogative sporite, dar menţine referendumul privind proiectul de Constituţie.
- 15 şi 22 decembrie: Constituţia este aprobată (cu aproximativ 64 la sută), la încheierea unui referendum organizat în două zile şi care, potrivit opoziţiei, este marcat de nereguli.

2013

- 6 ianuarie: Remaniere ministerială pentru a răspunde crizei economice care afectează ţara.
- 13 ianuarie: Justiţia ordonă un nou proces pentru Hosni Mubarak, care a făcut apel după ce a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru reprimarea revoltei din 2011 (soldată cu 850 de morţi).
- 25 ianuarie: Se împlinesc doi ani de la începutul revoltei. Ziua este marcată de confruntări între manifestanţii ostili puterii islamiste şi forţele de ordine (nouă morţi şi peste 530 de răniţi).
- 26 ianuarie: Confruntări sângeroase la Port-Said, după condamnarea la moarte a 21 de suporteri ai clubului de fotbal local pentru implicarea lor în violenţe după un meci împotriva unei echipe din Cairo (74 de morţi în februarie 2012).
- 27 ianuarie: Morsi decretează stare de urgenţă în provinciile Port-Said, Suez şi Ismailiya, de-a lungul canalului Suez, afectate de confruntări violente şi revolte, şi cere un dialog naţional care să includă liderii opoziţiei.
- 28 ianuarie: Un mort în confruntările dintre poliţişti şi manifestanţi în apropiere de piaţa Tahrir din Cairo. Guvernul aprobă un proiect de lege care îl autorizează pe Morsi să mobilizeze armata.












×
Etichete: Egipt
x close