Antena 3 CNN Externe Egiptul, între civilizaţie şi tradiţie: Scandalul exciziei revine în actualitate

Egiptul, între civilizaţie şi tradiţie: Scandalul exciziei revine în actualitate

Egiptul, între civilizaţie şi tradiţie: Scandalul exciziei revine în actualitate
01 Aug 2008   •   10:30

Abou-Sir, un mic sat situat la două ore de Cairo, dacă mergi cu maşina. Dar, ca în orice localitate rurală din Egipt, viaţa se scurge în modestie, domneşte fatalitatea şi mai ales sunt strict respectate tradiţiile. Şi totuşi, într-o zi, liniştea s-a destrămat. Localitatea care nu îşi găseşte loc pe hartă a ajuns pe prima pagină a ziarelor, ca urmare a unei excizii efectuate de o doctoriţă, fiică a satului.

La muncă, în concediu

Amal Farouq lucrează în Arabia Saudită, dar nu a uitat de unde a plecat. A venit în satul natal să îşi petreacă o parte din concediu. Dar nu a şomat nici în vacanţă. Zeci de rude au profitat de prezenţa ei pentru a-i cere să le excizeze fiicele, corespondentul circumciziei masculine.

Practica a fost interzisă recent, iar doctorii egipteni sunt din ce în ce mai reticenţi în a face această operaţie. Dar neamurile nu ţi le poţi refuza, mai ales când ai crescut în acelaşi spirit. În câteva zile, Amal a operat 60 de fete. După care s-a întors în Arabia Saudită.

Dar, după încă nişte zile, una dintre paciente s-a simţit extrem de slăbită, din cauza hemoragiei. „Văzând starea copilei, am fost obligată să informez Ministerul Sănătăţii, care a deschis o anchetă”, declară Khadiga al-Nahhass, directoarea administraţiei sanitare din Atsa, comuna de care depinde satul.

Până la revoltă a mai fost un singur pas. Locuitorii din Abou-Sir sunt împărţiţi între mânie şi teamă. Dar foarte puţini cred în această lege care interzice o practică ancestrală. „Lăsaţi-ne să facem ceea ce am făcut de obicei, trebuie chiar să acceptăm tot ce impune America?”, întreabă un localnic, care nu crede că o asemenea lege s-ar fi putut naşte fără intervenţia unei ţări străine.

Pedeapsă cu închisoarea


Actul normativ a fost promulgat în iunie, după dezbateri interminabile în care s-au implicat medici şi preoţi. Parlamentul însă a decis ca excizia să nu mai fie făcută decât în cazul în care necesitatea ei medicală este demonstrată. Iar pentru încălcarea acestei reguli, căreia i se supun 95% dintre egiptence, pedeapsa este între trei luni şi un an de înshisoare, plus o amendă de 1.000 – 5.000 de lire egiptene.

Dar multă lume încă mai consideră că această intervenţie este necesară şi în spiritul religiei. Este cazul celor din Abou-Sir. „Excizia este necesară pentru a proteja fetele împotriva viciului şi a le ajuta să îşi înfrângă pornirile sexuale. Fetele care nu sunt excizate nu au cu adevărat o şansă de a reuşi în viaţa conjugală, de aceea familiile care nu au putut să le facă operaţia când erau mici le-o fac la 16 şi chiar la 18 ani”, explică Fathyia, mamă a trei fete. Iar Oum Mervat este supărată că, dacă înainte intervenţia se efectua în cabinete medicale sau spitale, acum trebuie să se apeleze la vindecătoarele satului. Un compromis îl reprezintă chemarea unei infirmiere, care pretinde 100- 150 de lire, dublu decât o vindecătoare, şi face operaţia acasă. Dar riscurile sunt la fel de mari.

Scandalul din sătucul egiptean a născut polemici în toată ţara. Argumentele sunt împărţite. De o parte este tradiţia. De cealaltă, civilizaţia. Dar, deocamdată, civilizaţia nu le-a adus egiptenilor prosperitate şi deschidere. Dacă le-ar fi adus, poate s-ar fi desprins mai uşor de unele practici ancestrale.

Sursă foto: www.jaunted.com

Arabia la Zi

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close