Declinul a coincis cu răspândirea variantei Delta și sfârșitul restricțiilor de distanțare socială în Israel.
Eficacitatea vaccinului în prevenirea atât a infecției, cât și a bolilor simptomatice a scăzut la 64% din 6 iunie, a declarat Ministerul Sănătății.
În același timp, vaccinul a fost 93% eficient în prevenirea spitalizărilor și a bolilor grave cauzate de coronavirus.
Ministerul, în declarația sa, nu a spus care este nivelul anterior și nici nu a furnizat alte detalii.
Cu toate acestea, oficialii ministerului au publicat un raport în mai, potrivit căruia două doze de vaccin Pfizer oferă o protecție de peste 95% împotriva infecțiilor, spitalizării și bolilor severe.
Un purtător de cuvânt al Pfizer a refuzat să comenteze datele din Israel, dar a citat alte cercetări care arată că anticorpii eliberați de vaccin au fost în continuare capabili să neutralizeze toate variantele testate, inclusiv Delta, deși la concentrație redusă.
Aproximativ 60% din populația Israelului de 9,3 milioane au primit cel puțin un vaccin Pfizer într-o campanie care a văzut cazurile zilnice scăzând de la peste 10.000 în ianuarie la o singură cifră luna trecută.
Acest lucru a determinat Israelul să renunțe la aproape toate distanțările sociale, precum și la cerința de a purta măști, deși aceasta din urmă a fost parțial reimpusă în ultimele zile.
Totuși, de la apariția tulpinei Delta, cazurile zilnice au crescut treptat, ajungând la 343 duminică. Numărul bolnavilor grav a crescut de la 21 la 35.
Cercetătorul Eran Segal, de la Institutul de Științe Weizmann din Israel, a declarat că este puțin probabil ca țara să experimenteze nivelurile ridicate de spitalizări observate la începutul anului, deoarece au fost mult mai puțini bolnavi critici.
El a spus că este bine să "continuăm cu viața normală și fără restricții", intensificând în același timp măsuri precum vaccinarea și asigurând testarea israelienilor care se întorc acasă din străinătate.