Antena 3 CNN Externe Efectul tarifelor lui Trump: Cei 7 magnifici tech au pierdut 1 trilion de dolari într-o singură zi la burse

Efectul tarifelor lui Trump: Cei 7 magnifici tech au pierdut 1 trilion de dolari într-o singură zi la burse

Ioana Coman
3 minute de citit Publicat la 23:51 03 Apr 2025 Modificat la 12:28 04 Apr 2025
GettyImages-1445160636
Cei 7 magnifici tech au pierdut 1 trilion de dolari într-o singură zi la burse Foto: Getty Images

Bursele americane s-au prăbușit după ce președintele Donald Trump a anunțat o serie de tarife agresive pentru o mulțime de țări. Indicii bursieri majori s-au îndreptat spre cele mai mari pierderi zilnice de la începutul pandemiei de Covid-19 și până în prezent, iar marile companii de tehnologie și retail au fost lovite puternic de noua politică economică. Apple este cel mai mare perdant, potrivit Forbes.

Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 3,7% (aproximativ 1.550 de puncte), S&P 500 a pierdut 4,5%, iar Nasdaq, dominat de sectorul tehnologic, s-a prăbușit cu 5,6%. Aceasta ar putea fi cea mai mare pierdere în puncte pentru Dow din iunie 2020 și cea mai abruptă scădere procentuală pentru S&P 500 și Nasdaq din martie 2020, când pandemia COVID-19 a declanșat un crah bursier. Excluzând 2020, S&P 500 se îndreaptă spre cea mai proastă zi din 2011.

Piața a devenit și mai volatilă după ce Trump a reafirmat că nu va da înapoi în privința tarifelor, ceea ce a speriat investitorii care sperau la o flexibilitate mai mare. Indicele VIX, cunoscut și sub numele de „indicele fricii”, a crescut cu peste 30%, atingând cel mai ridicat nivel din august 2023 și înregistrând una dintre cele mai mari 10 creșteri zilnice din ultimul deceniu.

Cu toate acestea, Trump a rămas optimist: „Piețele vor exploda, acțiunile vor exploda, economia va exploda,” a declarat acesta reporterilor. „Reacția la politicile mele merge foarte bine.”

Apple, cel mai afectat gigant tech

Dintre marile companii de tehnologie supranumite „cei șapte magnifici”, Apple a fost cel mai grav lovit, cu o scădere de 10% a acțiunilor sale – cea mai mare pierdere zilnică din martie 2020 și a șaptea cea mai proastă zi din ultimele două decenii.

Motivul? Apple își fabrică majoritatea dispozitivelor în China, care acum este vizată de tarife de 54%.

Potrivit analistului Barton Crockett de la Rosenblatt, această taxare „ar putea distruge Apple”, deoarece compania ar trebui să suporte costuri suplimentare de 39,5 miliarde de dolari, ceea ce ar reduce cu 32% profiturile sale. Crockett a speculat că ar putea exista o excepție pentru Apple, dar, momentan, „situația arată foarte prost” pentru gigantul american.

Dacă Apple va transfera costurile către consumatori, analiștii estimează că un iPhone ar putea deveni cu 30%-40% mai scump. Un model iPhone 16 Pro Max, care costă acum 1.599 de dolari, ar putea ajunge la aproape 2.300 de dolari.

Prăbușirea marilor companii

Și celelalte mari companii tehnologice au înregistrat pierderi semnificative:

  • Alphabet (Google) -4%
  • Amazon -9%
  • Meta (Facebook) -8%
  • Microsoft -2%
  • Nvidia -7%
  • Tesla -6%

Și sectorul retail a fost grav afectat, companii precum Best Buy, Target și Dollar Tree pierzând peste 10%, iar branduri sportive precum Nike și Lululemon scăzând cu peste 10% din cauza dependenței lor de producția din China și Vietnam.

Sectorul financiar a fost, de asemenea, lovit puternic, cu scăderi de peste 10% pentru American Express, Bank of America și Robinhood.

Conform datelor FactSet, acestea sunt cele mai afectate 10 companii de pe S&P 500:

  • Microchip Technology (-18%)
  • Best Buy (-17%)
  • Dell Technologies (-17%)
  • Ralph Lauren (-16%)
  • Williams-Sonoma (-16%)
  • Deckers Outdoor (-16%)
  • Zebra Technologies (-15%)
  • Western Digital (-15%)
  • Garmin (-15%)
  • APA Corporation (-15%)

Cei 7 magnifici tech au pierdut 1 trilion de dolari

Valoarea de piață a celor mai mari companii tehnologice a scăzut cu 987 miliarde de dolari într-o singură zi, după ce la un moment dat pierderile totale depășiseră 1 trilion de dolari.

Apple a fost responsabilă pentru cea mai mare parte a acestor pierderi, cu o scădere de 321 miliarde de dolari.

Risc tot mai mare de recesiune

Mark Hackett, strateg-șef la Nationwide, a declarat că anunțul tarifar al lui Trump „a fost mai agresiv decât se aștepta și este considerat de mulți drept un scenariu de coșmar”.

Strategii de la UBS au avertizat că șansele unui „bear market” (scădere de peste 20% a indicilor bursieri) sunt în creștere, prognozând un S&P 500 la 5.300 de puncte – ceea ce ar însemna încă o scădere de 4% față de nivelul de joi dimineață.

Savita Subramanian, analist principal la Bank of America, a fost și mai tranșantă: „Nu există un ghid clar despre cum să reacționăm la aceste tarife.”

Compania care nu a fost afectată

Într-un context în care aproape toate acțiunile s-au prăbușit, Berkshire Hathaway, compania condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a pierdut doar 0,4% – cea mai mică scădere dintre toate firmele americane cu o valoare de peste 500 de miliarde de dolari.

Buffett a avertizat luna trecută asupra impactului tarifelor: „Avem multă experiență cu ele – sunt, într-o anumită măsură, un act de război economic.”

În timp ce acțiunile s-au prăbușit, investitorii s-au refugiat în obligațiuni guvernamentale, considerate mai sigure în perioade de incertitudine economică. Randamentele obligațiunilor americane pe 10 ani au scăzut cu peste 15 puncte de bază, coborând sub pragul de 4% – cel mai redus nivel dinaintea alegerilor prezidențiale.

×
x close