Antena 3 CNN Externe Efectele crizei: Europenii preferă banii în locul cadourilor de Crăciun

Efectele crizei: Europenii preferă banii în locul cadourilor de Crăciun

Efectele crizei: Europenii preferă banii în locul cadourilor de Crăciun
18 Noi 2008   •   19:22

Această realitate este relevată de sondajele de opinie realizate în plină criză financiară. Specialiştii susţin, însă, că mulţi dintre locuitorii Europei vor fi nevoiţi să se mulţumească, anul acesta, cu privitul vitrinelor.
Tot mai multe studii şi sondaje arată că sărbătorile de iarnă din acest an vor fi mai sărace pentru consumatorii din întreaga Europă. Occidentalii, mai ales, nu îşi mai doresc nimic altceva de Crăciun decât cadouri practice sau bani.
"Am văzut această tendinţă şi anul trecut, iar în Europa sunt deja tot mai multe ţări în care, dacă îi întrebi pe consumatori ce vor de Crăciun, ei vor spune că vor bani", spune Gilles Goldenberg, Partner at Deloitte.
Magazinele sunt însă, împodobite la fel ca în anii trecuţi. Micii comercianţi sunt cei mai plini de zel, deşi se tem că vânzările vor scădea considerabil. Promoţiile sunt singura lor şansă, spun specialiştii britanici.
Şi americanii sunt convinşi că vor trebui să se mulţumească, anul acesta, cu privitul. Chiar dacă autorităţile din marile oraşe se pregătesc să întâmpine sărbătorile cu mare fast. În New York, de exemplu, un brad instalat la Centrul Rockefeller a dat, neoficial, startul sezonului de iarnă.
Optimism mai există doar în Asia. Chinezii sunt siguri că vor face faţă mai bine crizei financiare decât europenii şi americanii.

Observator

×
Parteneri
x close