Antena 3 CNN Externe Efectele adverse ale medicamentelor, a cincea cauză a deceselor din spitale

Efectele adverse ale medicamentelor, a cincea cauză a deceselor din spitale

1 minut de citit Publicat la 11:43 26 Oct 2008 Modificat la 11:43 26 Oct 2008
Efectele adverse ale medicamentelor, a cincea cauză a deceselor din spitale
Efectele adverse ale medicamentelor reprezintă a cincea cauză a deceselor din spitale, arată un raport citat de presa europeană. În SUA, numărul deceselor de acest tip s-a triplat în primul trimestru din 2008, comparativ cu anul anterior. Un tratament antiobezitate ale cărui efecte adverse au pus în pericol viaţa mai multor pacienţi este deja retras de pe piaţă.
Fiecare medicament, oricât de inofensiv, are de regulă şi efecte adverse, de la cele minore până la cele mai severe, de tipul tendinţelor suicidale sau al tulburărilor respiratorii. Este cunoscut deja că banala aspirină poate provoca hemoragii puternice, mai ales în cazul persoanelor cu ulcer. Cu toate acestea, rapoartele despre reacţiile adverse ale medicamentelor, realizate constant de medici, nu au fost făcute publice până acum.
Potrivit jurnaliştilor de la Adevărul, o echipă de jurnalişti europeni a descoperit că rapoartele conţin cifre îngrijorătoare: efectele adverse ale medicamentelor reprezintă a cincea cauză a deceselor înregistrate în spitale. Specialiştii şi companiile farmaceutice consideră însă că rezultatele ar putea fi interpretate greşit de populaţie şi ar fi bine ca documentele ar trebui să ajungă doar la agenţiile autorizate.
Şi în România s-au iscat dezbateri aprinse pe tema unor medicamente recent lansate pe piaţă. Este vorba despre vaccinul împotriva cancerului de col uterin. Acesta urmează să fie introdus în schema de vaccinare obligatorie pentru elevele de clasa a IV-a. De asemenea, doctorii din mai multe ţări europene suspectează că un anumit medicament ar avea legătură cu creşterea sinuciderilor în rândul adolescenţilor, iar un produs pentru slăbit ar putea provoca atacuri cerebrale.
Efectele medicamentelor sunt urmărite de autorităţile sanitare naţionale şi europene, iar rapoartele sunt trimise regulat Agenţiei Europene pentru Medicamente cu sediul la Londra. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră un medicament sigur după cinci ani de la lansare.
Antena 3

×
x close