Dezastrul nuclear de la Cernobâl ar putea să îşi mai pună amprenta pe starea de sănătate a europenilor, potrivit jurnalistului Andrei Bădin, care scrie pe
blogul său despre perspectivele sumbre pe care ni le oferă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) estimează că aproximativ 18.000 de persoane din Europa vor deceda ca urmare a bolilor agravate de emisiile radioactive de la Cernobâl. Unii specialişti britanici însă apreciază această cifră la 30.000-40.000 de persoane. Conform estimărilor experţilor, consecinţele Cernobâlului se vor resimţi încă cel puţin 15 ani.
Autoritatile ucrainene se confrunta în prezent cu probleme grave în ceea ce priveşte asigurarea securităţii sistemelor şi instalaţiilor nucleare de la centrala nucleară de la Cernobâl, unde în 1986 a avut loc o catastrofă uriaţă, ale cărei consecinţe afectează şi astăzi nu doar Ucraina, ci şi ţările vecine, a declarat ministrul ucrainean pentru situaţii de urgenţă, Vladimir Sandra, citat de RIA Novosti.
În pofida unor fonduri importante acumulate, există dificultăţi serioase în ceea ce priveşte lichidarea consecinţelor tragediei de la Cernobâl, a recunoscut înaltul responsabil ucrainean, indicând că se referea în primul rând la întreţinerea la un nivel acceptabil a sistemelor şi instalaţiilor nucleare şi la menţinerea unui personal calificat. În plus, în incinta clădirii distruse se află în continuare o cantitate importantă de praf radioactiv, care ar putea oricând polua aerul. Potrivit lui Bădin, declaraţia oficială a ministrului ucrainean nici nu a fost băgată în seamă la Bucureşti. Ea datează din 16 decembrie.
Antena3.ro