Antena 3 CNN Externe Economia Coreei de Nord a luat avânt anul trecut. Ce rol au jucat Rusia și China

Economia Coreei de Nord a luat avânt anul trecut. Ce rol au jucat Rusia și China

steagul coreei de nord pe harta
Economia nord-coreeană a înregistrat o creştere puternică în 2023, după trei ani la rând de contracţie. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    26 Iul 2024   •   22:35

Economia nord-coreeană a înregistrat o creştere puternică în 2023, după trei ani la rând de contracţie, în condiţiile în care comerţul cu China a crescut odată cu eliminarea controalelor la frontieră impuse în timpul pandemiei de COVID-19, a estimat vineri Banca Centrală din Coreea de Sud (BOK). Economia Coreei de Nord a revenit la viață și pe măsură ce transferurile de arme cu Rusia au oferit sprijin regimului lui Kim Jong Un, potrivit Bloomberg

Produsul Intern Brut al Coreei de Nord este posibil să fii crescut anul trecut cu 3,1%, în termeni reali, cea mai mare creştere procentuală de după 2016, a estimat Banca Centrală din Coreea de Sud. Cifrele BOK sunt considerate printre cele mai de încredere estimări referitoare la activitatea economică a vecinului din nord, care nu dă publicităţii date oficiale.

„Chiar dacă sancţiunile economice au rămas în vigoare, economia a crescut pe fondul relaxării restricţiilor care au avut legătură cu COVID-19, a creşterii schimburilor comerciale cu China şi a condiţiilor meteo favorabile”, a declarat un oficial de la BOK.

Avansul puternic din 2023 vine după trei ani de contracţie a economiei nord coreene

Avansul puternic din 2023 vine după trei ani de contracţie a economiei nord coreene, de 0,2% în 2022, 0,1% în 2021 şi 4,5% în 2020, în contextul restricţiilor care au avut legătură cu COVID-19, dar şi a sancţiunilor ONU.

„Majoritatea experţilor sunt de părere că revenirea din 2023 va fi una temporară, dar există şi factori pozitivi, precum posibilitatea unei noi creşteri a comerţului cu China şi extinderea cooperării economice cu Rusia”, a precizat oficialul BOK.

În 2023, schimburile comerciale cu China au reprezentat 98,3% din totalul schimburilor comerciale nord-coreene, potrivit estimărilor BOK. Potrivit aceleaşi surse, producţia industrială a Coreei de Nord a crescut anul trecut cu 4,9%, cel mai puternic avans din ultimii şapte ani, susţinut de producţia de articole din metal şi peruci, iar sectorul construcţiilor a crescut cu 8,2%, cel mai mare avans de după 2022, graţie înmulţirii proiectelor de locuinţe. Producţia agricolă a crescut cu 1%.

În 2023 sectorul industrial a fost responsabil pentru 30,7% din economia nord-coreeană, în timp ce agricultura şi construcţiile au fost responsabile pentru 22%, respectiv 11%.

Volumul schimburilor comerciale ale Coreei de Nord a crescut cu 74,6%, până la 2,77 miliarde de dolari în 2023. Exporturile Coreei de Nord au crescut cu 104,5% în 2023, în frunte fiind exporturile de pantofi, pălării şi peruci, în timp ce importurile au crescut cu 71,3%, graţie unei explozii a importurilor de îngrăşăminte.

Venitul naţional brut al Coreei de Nord în 2023 a fost estimat la 1,59 milioane de woni (1.147,56 dolari) per capita, echivalentul a dor 3,4% din cel al Coreei de Sud de 47,25 milioane de woni per capita.

Creșterea vine pe măsură ce Kim s-a apropiat și de Moscova. SUA şi Coreea de Sud au acuzat Coreea de Nord că a transferat arme în Rusia pentru a fi folosite împotriva Ucrainei, pe care a invadat-o în februarie 2022. Atât Moscova, cât şi Phenianul au negat acuzaţiile, dar anul trecut au promis să aprofundeze relaţiile militare.

În timpul vizitei sale în Rusia, în septembrie, Kim a declarat că legăturile bilaterale cu regimul Putin sunt „prioritatea numărul unu” a ţării sale, iar Coreea de Nord a devenit un apărător ferm al invaziei rusești împotriva Ucrainei.

Coreea de Nord rămâne una dintre cele mai sărace din lume

Deoarece regimul de la Phenian nu publică niciun fel de date oficiale cu privire la situaţia economiei sale, Banca Centrală din Coreea de Sud publică, începând din 1991, propriile sale estimări privind economia nord-coreeană pe baza informaţiilor provenite de la diferite organizaţii private şi publice, inclusiv servicii de informaţii şi agenţii comerciale externe precum şi date furnizate de Ministerul sud-coreean al Unificării. 

În timp ce economia Coreei de Nord înregistrează una dintre cele mai mari expansiuni de când Kim a preluat conducerea după moartea tatălui său, Kim Jong Il, în 2011, țara rămâne una dintre cele mai sărace din lume, agențiile ONU atrag atenția că o mare parte din populația sa suferă de penurie de alimente, medicamente și alte necesități de bază.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close