Companiile de pompe funebre încep să renunţe la clasicele înhumări sau incinerări în crematoriu şi aleg resomarea, adică o "incinerare ecologică".
Potrivit
BBC, o companie scoţiană de pompe funebre a instalat, în statul american Minnesota, un dispozitiv de "resomare", care a procesat deja cadavrele a 20 de persoane.
Resomarea constă în dizolvarea cadavrului într-o soluţie alcalină şi este cunoscută în SUA ca "incinerare ecologică" sau "incinerarea fără flacără".Resomarea include tratarea cadavrului la temperatura de 300 grade Celsius, într-un vas special, presurizat, care conţine o soluţie de hidroxid de potasiu. Procesul durează circa 3 ore, iar din trup rămâne doar scheletul, care este măcinat şi transformat într-un praf alb, ce este apoi oferit familiei în acelaşi mod ca şi cenuşa de la crematoriu.
Susţinătorii acestei metode inedite spun că
resomarea produce cu aproximativ 30% mai puţine gaze cu efect de seră comparativ cu incinerarea, folosind doar o şeptime din energia necesară incinerării.
Mai mult, resomarea permite separarea şi extragerea plombelor dentare, pentru ca acestea să poată fi depozitate şi tratate în siguranţă. Plombele dentare din amalgam conţin mercur, care este toxic. Acesta se vaporizează în crematorii şi este responsabil parţial de poluarea atmosferică cu mercur.
Un număr de 8 state americane şi-au modificat legislaţia astfel încât să permită utilizarea acestei metode pe teritoriul lor, mai scrie
BBC.