Echipa de campanie a Kamalei Harris se confruntă cu provocări semnificative în perspectiva alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie, în contextul în care Donald Trump ar putea sparge „zidul albastru” al alegătorilor democrați din statele oscilante, transmite marți The Guardian. În ciuda eforturilor susținute de strângere de fonduri și campanie, rezultatele recente indică o cursă strânsă, iar echipa de campanie a lui Harris este îngrijorată că Michigan, Wisconsin și Pennsylvania ar putea să nu voteze unitar, ceea ce ar pune în pericol șansele vicepreședintei de a accede la Biroul Oval.
Deși niciunul dintre cele două articole publicate marți dimineață nu sugerează că echipa de campanie a vicepreședintei crede că nu are șanse la victorie, ele subliniază potența candidaturii lui Trump și faptul că, în pofida săptămânilor de campanie și de strângere de fonduri viguroase din partea lui Harris și a susținătorilor săi, cursa rămâne practic la egalitate.
Citând persoane care cunosc strategia de campanie a lui Harris, NBC News raportează că acestea sunt îngrijorate de faptul că zidul albastru din Michigan, Wisconsin și Pennsylvania ar putea, pentru prima dată din 1988, să nu voteze unitar în noiembrie, punând în pericol ascensiunea vicepreședintei către Biroul Oval.
De asemenea, echipa de campanie se teme că ravagiile provocate de uraganul Helene în Carolina de Nord și luptele controversate ale candidaților republicani la funcția de guvernator subminează șansele lui Harris de a câștiga statul respectiv.
Discuțiile recente s-au axat pe posibilitatea ca anul acesta să se întâmple o anomalie, în care doar o parte din zidul albastru să cedeze. Discuțiile s-au axat pe posibilitatea ca Michigan sau Wisconsin să „cedeze” fostului președinte Donald Trump, în timp ce celelalte două state devin albastre, potrivit celor trei surse care cunosc strategia campaniei.
Pierderea Wisconsinului sau a Michiganului ar însemna că, chiar dacă Harris obține Pennsylvania - unde atât Harris, cât și Trump au cheltuit cel mai mult timp și resurse - ea nu ar atinge cele 270 de voturi electorale necesare pentru a câștiga Casa Albă fără a câștiga un alt stat-cheie sau eventual două.
„S-a gândit că poate Michigan sau Wisconsin vor cădea”, a declarat un înalt oficial al campaniei lui Harris, care a subliniat că cea mai mare îngrijorare este legată de Michigan. Alte două persoane care cunosc strategia de campanie au subliniat, de asemenea, îngrijorarea profundă cu privire la Michigan. Acești oameni încă mai cred că toate statele sunt apropiate și că există căi alternative către victorie.
Un purtător de cuvânt al campaniei lui Harris a respins noțiunea de îngrijorare profundă cu privire la Michigan, menționând sondajele publice recente. Un sondaj Detroit News, realizat în perioada 1-4 octombrie, a arătat că Harris, care își desfășura luni campania în Michigan, deținea un ușor avans în acest stat, la fel ca și un sondaj Washington Post de luni.
În timp ce Carolina de Nord este încă în vizorul campaniei, iar democrații mențin o conducere puternică acolo, echipa Harris este mult mai puțin optimistă cu privire la victorie, au declarat patru persoane care cunosc dinamica.
„Dintre toate cele șapte [state], acesta pare să se îndepărteze puțin”, a declarat oficialul campaniei Harris despre Carolina de Nord.
Între timp, CNN a vorbit cu David Plouffe, consilier de top al lui Harris, care a recunoscut că este foarte posibil ca lupta să rămână strânsă până în ziua alegerilor: „Din punct de vedere istoric, ar fi neobișnuit ca șapte state să se rezume la un punct sau mai puțin”, a declarat David Plouffe, directorul de campanie din 2008 al lui Barack Obama, care acum este consilier principal al lui Harris, cu privire la peisajul de luptă.
„Dar cred că, în acest moment, trebuie să presupunem că aceasta este o posibilitate clară”.
Plouffe și alți consilieri ai lui Harris nu cred că operațiunile de door-knocking ale lui Trump, în mare parte externalizate, și alte operațiuni de informare pe teren pot egala ceea ce democrații naționali și campania lui Harris - care a moștenit o parte din aceeași echipă de la președintele Joe Biden - au petrecut un an punând la punct. Dar ei cred că acest avantaj nu îi poate duce prea departe.
„Democrații își doresc ca Donald Trump să nu obțină mai mult de 46% din voturi”, a declarat Plouffe, referindu-se la procentul național de vot popular obținut de fostul președinte în campaniile sale anterioare. Însă, în statele-cheie, „aceasta nu este realitatea. El va obține până la 48% în toate aceste state. Așa că trebuie doar să ne asigurăm că ne atingem numărul de victorii, care, în funcție de stat, poate fi 50%, poate fi 49,5%”.