Antena 3 CNN Externe Ebrahim Raisi, președintele Iranului, trece la cele veșnice în rugăciunile ayatollahului Ali Khamenei, căruia urma să-i succeadă la putere

Ebrahim Raisi, președintele Iranului, trece la cele veșnice în rugăciunile ayatollahului Ali Khamenei, căruia urma să-i succeadă la putere

Ceremoniile funerare dedicate președintelui Ebrahim Raisi au început marți și vor continua în zilele următoare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mai 2024   •   10:03

Între timp, autoritățile investighează cauzele pentru care elicopterul președintelui s-a izbit de versantul unui munte izolat, pe timp de ceață, duminică dimineața.

Moartea lui Raisi, alături de alți oficiali de rang înalt, inclusiv ministrul de Externe al țării, ridică o provocare pentru reprezentanții liniei dure la conducerea republicii islamice.

De asemenea, decesul președintelui vine în contextul tensiunilor regionale în creștere și pe fondul nemulțumirilor interne.

Guvernul iranian a anunțat cinci zile de doliu național, care vor culmina cu înmormântarea lui Raisi la sfârșitul acestei săptămâni.

Clericul ultraconservator mort la 63 de ani, implicat în reprimarea disidenței politice în anii '80 și despre care SUA au afirmat că "are mâinile pătate de sânge", a fost văzut ca un potențial succesor al actualului lider suprem, ayatollahul Khamenei.

Funeraliile lui Ebrahim Raisi: o procesiune va avea loc la Tabriz iar trupul neînsuflețit va fi ulterior transportat la Teheran. Înmormântarea are loc joi

Mohsen Mansouri, vicepreședintele iranian pentru afaceri executive, a detaliat într-un interviu acordat rețelei de televiziun IRINN momentele-cheie ale funeraliilor.

O procesiune religioasă a început la ora locală 09:30, marți dimineața, în orașul Tabriz, cel mai mare oraș din regiunea muntoasă din nord-vestul Iranului, unde s-a prăbușit elicopterul președintelui.

La ora 16:30 este programată este planificată o altă procesiune în orașul sfânt Qom, unde sunt pregătiți mulți dintre clericii care formează elita teocratică a Iranului.

Ulterior, trupurile neînsuflețite vor fi transportate la Teheran, iar liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei va conduce acolo ceremonialul religios cu rugăciuni pentru cei decedați

CNN notează că miercuri sunt planificate ceremonii la moscheea Grand Mosalla din capitala iraniană.

Ziua de miercuri a fost, de asemenea, anunțată ca zi de sărbătoare publică în Iran, pentru a da oamenilor posibilitatea de a participa la funeraliile președintelui.

Ceremonia de înmormântare a lui Ebrahim Raisi va avea loc joi seară în orașul Mashhad din nord-estul țării, în sanctuarul lui Reza, cel de-al optulea imam șiit.

Autoritățile iraniene spun că elicopterul lui Raisi s-a prăbușit din cauza unei probleme tehnice

Nu există, deocamdată, informații clare cu privire la cauzele care ar fi putut provoca prăbușirea elicopterului cu care se deplasa președintele iranian, deși autoritățile de la Teheran au evocat ipoteza unei probleme tehnice.

Se știe că aparatul, de fabricație americană și vechi de zeci de ani, s-a lovit de munte în condiții de ploaie și ceață, vizibilitatea fiind foarte redusă.

Presa internațională a semnalat că Iranul, supus sancțiunilor de către mai multe țări, inclusiv SUA, se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește mentenanța aeronavelor de proveniență străină, pentru care nu poate asigura piese de schimb.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Val de zboruri întârziate în România. Sezonul vacanţelor a început ca un coşmar
x close