Din Piaţa Tahrir din Cairo şi până la Empire State Building din New York, mii de oraşe din aproximativ 150 de ţări şi teritorii urmau să stingă sistemele de iluminare ale monumentelor timp de 60 de minute, începând de la ora locală 20.30.
La Sydney, oraşul care a lansat evenimentul în 2007, podul din golf şi Opera au fost lăsate în beznă sâmbătă seara, la fel ca cea mai mare parte a zgârie-norilor din oraş, sub privirile locuitorilor ieşiţi la un picnic sub clar de lună.
"Vederea de la Operă era fantastică. Se vedea întreaga siluetă a oraşului în beznă", a declarat un oficial local din cadrul Fondului Mondial pentru Natură (WWF), organizatorul evenimentului.
Insulele Samoa, în Pacific, au fost primele care au stins lumina, urmate de Noua Zeelandă, ale cărei oraşe s-au întunecat brusc.
Marele Turn din Tokyo a fost următorul care a stins sistemul de iluminare nocturn, însă cel al Arborelui Cerului, care cu 634 de metri este cel mai înalt turn de telecomunicaţii din lume şi care urmează să fie inaugurat în mai, a rămas iluminat. "Le vom cere anul viitor să stingă lumina", a declarat purtătorul de cuvânt al WWF Akiko Ishihara.
Zgârie-norii din Hong Kong au fost de asemenea lăsaţi în beznă, la fel ca unele edificii din Beijing devenite celebre în urma Jocurilor Olimpice, cum ar fi Cuibul Păsărilor sau, în nord, Marele Zid Chinezesc.
În Taiwan, Turnul Taipei 101 şi clădirile prezidenţiale au participat, de asemenea, la această mişcare.
În Singapore, 32 de centre comerciale şi peste 370 de societăţi au participat la Ora Pământului, în timp ce în Filipine lumina a fost stinsă în sute de comisariate, "dar nu în celule, pentru a evita ca deţinuţii să evadeze", a precizat Agrimero Cruz, un purtător de cuvânt al poliţiei.
La cea de a şasea ediţie a operaţiunii, în acest an, participă noi sosiţi ca Libia, Irak şi Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care urmărea mişcarea valului de beznă care a cuprins Pământul.
"Nu există un mijloc mai bun pentru ca oamenii să conştientizeze viitorul celei mai frumoase planete din univers", a apreciat astronautul André Kuipers (Olanda) la bordul ISS, care va posta fotografiile pe care le-a realizat la această ediţie a Orei Pământului pe Internet, însoţite de comentariile sale.
Anul trecut 5.251 de oraşe şi 1,8 miliarde de persoane din 135 de ţări au participat la eveniment, potrivit WWF.
"Ora Terrei 2012 este celebrarea puterii popoarelor", a apreciat sâmbătă directorul WWF-Australia Dermot O'Gorman. "Sute de milioane de oameni din diferite ţări din lume acţionează pentru planetă şi dincolo de aceste 60 de minute", a subliniat el.
La New Delhi, dacă trei monumente celebre, ca India Gate, au rămas în întuneric pentru o vreme, acest lucru nu schimbă deloc viaţa cotidiană. "Noi avem numeroase pene de electricitate, deci suntem obişnuiţi", a notat Sangeeta Dayal, o locuitoare a capitalei indiene.
La Bombay, locuitorii au organizat defilări cu lumânări pe mai multe străzi.
Începând cu Vladivastokul, port la Pacific, 40 de oraşe din Rusia şi-au anunţat participarea la stingerea luminii. La Moscova, peste 75 de clădiri şi poduri urmau să fie lăsate în beznă.
Luminile s-au stins şi la marile turnuri din Dubai, ca Burj Khalifa, cel mai înalt turn din lume, dar şi în alte oraşe din Orientul Mijlociu. În Maroc, organizaţii nonguvernamentale (ONG) angajate în dezvoltarea durabilă s-au asociat acestei mişcări în opt oraşe, inclusiv la Marrakech, Rabat şi Fes.
În Italia, 350 de comune s-au alăturat iniţiativei WWF, care vizează edificii celebre cum ar fi Cupola Bazilicii Sfântul Petru şi Palatul Quirinal din Roma, Teatrul La Scala din Milano, Turnul din Pisa sau Piaţa San Marco din Veneţia.
Pentru un concert dedicat lumii bicicletei, organizat în faţa Castelului Sant'Angelo din Roma, şi el lăsat în beznă pentru o oră, electricitatea necesară a fost produsă de bicicletele a 128 de "donatori de energie" recrutaţi pe Internet.
În Austria, au fost stinse sistemele de iluminare ale Palatului Schönbrunn, primăriei, Preşedinţiei Republicii şi cancelariei.
Luminile au fost stinse de asemenea pe Acropole, la Atena, dar şi la castelul din Insula Corfu (vest).
În Balcani, peste 40 de oraşe sârbe, 32 de oraşe croate şi, pentru prima dată, trei oraşe macedonene s-au alăturat mişcării.
La Paris, primăria, Parc des Princes, Catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf, între altele, au fost lăsate pe întuneric.
În schimb, Turnul Eiffel urma să fie "stins" doar timp de cinci minute, din motive de securitate.
Edificii emblematice din Spania, ca Sagrada Familia din Barcelona, Alhambra din Granada, Turnul de Aur din Sevilia, Muzeul Guggenheim din Bilbao sau Palatul Regal din Madrid au participat, de asemenea, la eveniment.
O altă noutate constă în faptul că, în Piaţa Orientului din Madrid, aproximativ 600 de voluntari purtând cartoane bristol albe sau negre urmau să formeze un "mozaic uman" reprezentând un urs panda, pentru a afişa mesajul "Salvaţi climatul", potrivit WWF Spania.
În Portugalia, 83 de localităţi, între care Lisabona, Faro sau Funchal, şi peste 50 de monumente, inclusiv locuri turistice foarte frecventate din capitală, ca Turnul Belem şi Mănăstirea Hieronimiţilor, şi-au anunţat adeziuna la această iniţiativă.
Antena 3 este partener al campaniei Earth Hour, iniţiată şi coordonată la nivel global de WWF.